Foto: KieferPix/Shutterstock
Er zijn verschillende cognitieve vooroordelen die de beslissingen van alle soorten beleggers beïnvloeden, vooral in tijden van neergang en angst. AlphaStocks wil je vertellen welke vooroordelen er zijn, wat dit inhoudt en hoe jij hier rekening mee kan houden.
Het klinkt misschien wat overdreven, maar als het op beleggingsbeslissingen aankomt, is het over het algemeen een goede tactiek om zo emotieloos mogelijk te zijn. Maar al te vaak betrappen beleggers zichzelf erop dat ze verstrikt raken in het kortetermijn verhaal dat door de media of de mening van anderen wordt gepusht.
Dit zijn drie vooroordelen waar alle beleggers voor moeten oppassen.
1. Voorkeur voor bevestiging
Misschien wel waar we in ons dagelijks leven het meest mee worstelen, is confirmation bias (voorkeur voor bevestiging). Dit is het doelbewust zoeken naar informatie die gunstig is voor jouw mening of situatie. Als je bijvoorbeeld Ford-aandelen bezit, zoek je misschien naar “waarom is Ford een goede investering?” om je positie te versterken. In plaats daarvan kun je beter zoeken op “waarom is Ford geen goede investering?”
Het komt terug op mijn punt van het niet-emotioneel zijn bij het nemen van beslissingen. Je wilt juist weten waarom een bedrijf kan falen, zodat je hier in jouw belegging rekening kan houden. Hype-aandelen zoals Palantir, Nio en Gamestop zijn zo geliefd onder beleggers, en worden zodanig geprezen dat beleggers onwetend zijn over het grotere landschap en de zichtbare risico’s die aan de gang zijn bij deze bedrijven.
2. Informatie
De media drukken ons vaak een kortetermijn verhaal op de mouw. De toegang tot het nieuws van minuut tot minuut heeft de kans op speciaal voor jou afgestemd nieuws alleen maar vergroot. In bepaalde omstandigheden verschijnt er irrelevant nieuws voor ons met als doel een emotionele reactie uit te lokken bij ons als lezers, luisteraars en kijkers. Maar in werkelijkheid zullen verhalen over het algemeen niet meer dan een paar dagen, weken of maanden de aandacht trekken voordat de markt overgaat op het volgende grote nieuws.
Wat veel nuttiger is voor beleggers, is het bijhouden van de belangrijkste informatie die relevant is voor de bedrijven waarin ze beleggen en het in de gaten houden van alle belangrijke gevolgen die de langetermijnvisie van een belegging kunnen beïnvloeden.
Laat je niet meeslepen door koersschommelingen als dat geen invloed heeft op de prestaties van je beleggingen en controleer altijd de bronnen waar je de informatie vandaan haalt. Meerdere bronnen met unieke gezichtspunten zijn altijd de beste manier om tot een onpartijdige samenvatting van de betreffende gebeurtenis te komen.
3. Referentie-effect
Anchoring bias, ook wel referentie-effect is in de huidige omstandigheden misschien wel de meest relevante van alle in deze lijst. Het referentie-effect heeft de neiging beleggers te beïnvloeden bij het rechtvaardigen van een mogelijkheid, zelfs wanneer de omstandigheden veranderd zijn. In 2021 bijvoorbeeld leidde de speculatieve bull-run tot roekeloze onverdiende waarderingen waarbij in de waarderingen van talloze bedrijven jaren van onbewezen groei waren ingebouwd.
Gezien de stijging en daling van veel aandelen, vooral groeiaandelen, zijn beleggers geneigd te geloven dat alle aandelen uiteindelijk zullen terugkeren naar hun historische hoogtepunten. Voor sommigen zal dit het geval zijn, maar niet voor alle aandelen. Veel van de bedrijven die de laatste jaren aan koersstijging hebben gewonnen, hebben nog steeds geen inkomsten, geen haalbaar bedrijfsmodel op lange termijn, geen concurrentievoordeel en bergen schulden.
Sorry dat ik de brenger ben van slecht nieuws, maar sommige van deze aandelen zullen falen.
We weten allemaal hoe het zit op het moment dat we beginnen met beleggen; “prestaties uit het verleden zijn geen indicator voor toekomstig succes.” Daarom is het onze taak als beleggers om weloverwogen, berekende beslissingen te nemen die de kans op een succesvol resultaat maximaliseren, risico minimaliseren en hopelijk een positief rendement oplevert op de lange termijn.
Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!