Foto: sweeann/Shutterstock
Na de lancering van de langverwachte protocollen EigenLayer en EigenDA op het Ethereum-netwerk, is het staken van ethereum (ETH) weer flink in populariteit gestegen. Met een snel groeiende validator-wachtrij tot gevolg.
Crypto staking en Ethereum-validators
Iedere cryptohandelaar kan ETH staken. In ruil hiervoor krijg je een beloning. Wat vergelijkbaar is met de rente die je ontvangt op een spaarrekening bij de bank. Wanneer je 32 ETH staket op het Ethereum-netwerk kan je ook een validator worden. Een validator zorgt ervoor dat transacties worden gecontroleerd, waardoor het netwerk betrouwbaar blijft. In ruil hiervoor ontvangt men een extra beloning.
Ethereum heeft echter wel een maximum aantal validators dat wordt toegelaten op hun netwerk. Wanneer de vraag hoog is, omdat er veel handelaren als validator willen deelnemen aan het netwerk, stijgt de wachtrij. Daartegenover neemt de wachtrij ook weer af, wanneer de interesse weer afneemt.
Wachtrij van validators
Na de ‘Shapella’-update in 2023 groeide de wachtrij flink. Dit had onder andere te maken met de nieuwe mogelijkheid om ether, welke gestaket is, weer terug te halen. Dit gaf veel “stakers” een veiliger gevoel.
Maar door de tijd heen nam de vraag naar nieuwe validators steeds meer af. Als gevolg hiervan bleef de wachtrij van validators tussen oktober 2023 tot maart van dit jaar zelfs onder de 10.000. Door de nieuwe ontwikkelingen is de wachtrij inmiddels weer flink opgelopen. Nu steeds meer mensen aanhaken op de restaking-hype, groeit deze in een rap tempo.
Op dit moment ligt de wachtrij ruim boven de 20.000 validators. Het positieve aan een deze lange wachtrij is dat er meer ether gestaket wordt.
De nieuwe ontwikkelingen: EigenLayer en EigenDA
Met de nieuwste ontwikkelingen “EigenLayer” en “EigenDA” zijn de mogelijkheden voor ethereum verder uitgebreid. Zo maakt “EigenLayer” restaking mogelijk voor Ethereum. Hierdoor kunnen cryptohandelaren bovenop de normale beloning voor het staken een extra beloning ontvangen. Om meer rente te ontvangen en vanwege een gerucht over een eventuele airdrop investeerde vele cryptohandelaren al tijdens de ontwikkeling van EigenLayer in het protocol.
Je kan van EigenLayer gebruik maken door zelf als validator te functioneren of door jouw ether in een ‘liquid staking pool’ te plaatsen. Bij deze laatste wijze ontvang je in ruil hiervoor ‘liquid staking token’, oftewel “LST”. Deze tokens geven het recht op de extra beloning.
Het “EigenDA” is een ‘data availability layer’. Deze technologische laag is speciaal ontworpen voor het veilig en efficiënt opslaan of beschikbaar stellen van data. Een van de bekendste gebruikers van deze nieuwe technologie zijn Coinbase Cloud en Google Cloud.
De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.