Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Waarom presteren de ethereum ETF’s ondermaats?

Voor veel beleggers zijn de ETH prestaties teleurstellend

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-ETF’s bloeden, maar dat is niet het hele plaatje

Foto: Enjoy The Life/Shutterstock

Het blijkt nog niet een groot succes. De ethereum exchange traded-funds (ETF’s) hebben nog niet ETF status waargemaakt, terwijl de bitcoin ETF’s enorm populair zijn. Nu is er onderzoek gedaan en daaruit zijn een aantal redenen gekomen waarom ethereum ETF’s ondermaats presteren.

Bitcoin-ETF’s beleven zwarte week met uitstroom van honderden miljoenen
Bitcoin-ETF's beleven zwarte week met uitstroom van honderden miljoenen

Vergelijking met bitcoin

Het is eigenlijk niet helemaal eerlijk om ethereum ETF’s te vergelijken met bitcoin ETF’s. De bitcoin ETF’s hebben zoveel records gebroken dat ze waarschijnlijk de succesvolste ETF’s aller tijden zijn.

Hoewel ethereum ETF’s er niet in slaagden om zulke resultaten te behalen, behoren drie van de fondsen nog steeds tot de 25 best presterende ETF’s van het jaar. Zo slecht presteren de ETF’s van ethereum dus niet.

Advertisement

Geen rendement bij ETF

Een reden waarom een ETF zo ondermaats presteert is dat er bij ethereum (ETH) gestaked kan worden. Dit betekent dat er ETH vastgezet wordt voor een bepaalde tijd om rendement te verdienen dat wordt uitbetaald in ETH.

Maar nu komt het probleem, bij een ethereum ETF hebben beleggers niet de mogelijkheid om te gaan staken. Dus als je ethereum aanhoudt via een ETF, mis je dat rendement (momenteel ongeveer 3,5% per jaar). Bovendien betaal je ook nog een beheersvergoeding die kan variëren van 0,15 tot 2,5 procent. Niet iedereen vindt dit erg, omdat je in ruil wel gemak en veiligheid hebt van een ETF.

Ethereum-ETF van BlackRock breekt door $1 miljard barrière
Ethereum-ETF van BlackRock breekt door $1 miljard barrière

Lastig concept Ethereum

Een ander obstakel is dat het voor sommige investeerders lastig kan zijn om de belangrijkste use-case voor Ethereum te begrijpen. Ethereum is heel divers en richt zich op verschillende gebieden binnen crypto waar het een leidende rol wil spelen.

Bitcoin is daarentegen duidelijk. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins beschikbaar, wat aangeeft dat het relatief makkelijk is voor investeerders om het te zien als ‘digitaal goud’ en een potentiële dekking heeft tegen inflatie. 

Slechte prijsontwikkeling en hoge marktkapitalisatie

De laatste reden is de slechte prijsontwikkeling die ethereum heeft ondergaan, ten opzichte van BTC. Ethereum is slechts 4 procent gestegen qua marktkapitalisatie, terwijl bitcoin al met 42 procent is gestegen. Brian Rudick, directeur bij cryptohandelsbedrijf GSR, vertelde aan CoinDesk:

Het succes van bitcoin ETF’s kwam door investeerders die bang waren iets te missen, vooral na een grote stijging van de bitcoinprijs. Ethereum ETF’s zijn daarentegen minder populair omdat de prijs van Ethereum met 30% daalde. Veel mensen zien ethereum nu als minder speciaal vergeleken met bitcoin en solana.

Met een marktkapitalisatie van ongeveer $290 miljard is ethereum overigens al hoger gewaardeerd dan bijna elke bank ter wereld. Het is daarom ook veel beleggers wat minder interessant om hierin te gaan beleggen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum crasht hard, grote investeerder verkoopt plotseling ETH
Ethereum ziet inflatie stijgen & status als ‘supergeld’ wankelen
Duitse bankgigant omarmt Bitcoin, Nederlandse banken nog voorzichtig
Duitse bankgigant omarmt Bitcoin, Nederlandse banken nog voorzichtig
Cryptobeurs Uniswap over de kop, koers reageert sterk
Cryptobeurs Uniswap over de kop, koers reageert sterk
Advertentie