Medeoprichter van Ethereum (ETH) Vitalik Buterin speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Ethereum Name Service (ENS). ENS creëert makkelijk leesbare en vindbare adressen voor crypto wallets. Nick Johnson wilde ENS oprichten en vroeg daarvoor geld aan bij de Ethereum Foundation. Door het ingrijpen van Buterin kwam het project uiteindelijk toch van de grond.
Ethereum Name Foundation
Nick Johnson sprak op ETHGlobal over zijn ENS project, zijn start bij Ethereum en hoe hij plotseling een grote zak geld kreeg om zijn dromen waar te maken.
Ethereum Name Service is een naamgevingsservice gebouwd op Ethereum. Het zorgt ervoor dat wallet adressen makkelijk leesbare namen krijgen. Huidige walletadressen zijn namelijk een lange reeks letters en cijfers. Bij Ethereum Name Service krijgt elke wallet een soort webadres eindigend op .eth. De ENS-adressen zijn non-fungible tokens (NFT) en kunnen ook decentraal worden gebruikt
Johnson werkte voor Google en programmeerde in zijn vrije tijd met Ethereum. Hij bleek er erg handig in en schreef binnen de kortste tijd zijn eigen strings. Een string is een rij karakters die tekst en niet nummers representeren. Het werken met en manipuleren van strings wordt als een van de moeilijkste onderdelen gezien van software maken.
Uiteindelijk heeft de Ethereum Foundation hem aangenomen. Hij begon eerst met werken aan een ander project dan ENS. Johnson zegt hierover dat er een tekortkoming was en dat hij dat moest oplossen.
Toen Johnson ENS wilde oprichten, raadde de Ethereum Foundation hem om aan een nieuwe organisatie op te richten. ENS zou geld krijgen van het Ethereum Foundation en Johnson kon er hierdoor fulltime aan werken.
ENS krijgt veel startkapitaal
Johnson maakte een plan hoe hij de komende twee jaar ENS zou gaan vormgeven met een klein team. Hij legde zijn plan voor aan de Ethereum Foundation, Johnson zegt dit erover:
“Ze brachten het naar Vitalik en hij zei: ‘Nee, dat is lang niet genoeg, neem twee keer zoveel’. Zo is het begonnen. Als hij er niet bij betrokken was geraakt, zou ENS zijn vastgelopen en gefaald hebben”
Inmiddels hebben er al 2 miljoen gebruikers een ENS adres aangemaakt en kan ENS voorzichtig wel een succes worden genoemd.
Butarin staat nog steeds pal achter ENS en Johnson. Zo sprak hij laatst vol lof over de ENS ERC20 token op X, waarna de koers met 60% steeg.