Betalingssysteem Visa laat banken hun eigen ethereum-stablecoins maken
Foto: Markus Mainka/Shutterstock
Betalingsgigant Visa heeft een nieuw initiatief aangekondigd waarmee het banken wil ondersteunen bij het uitgeven van hun eigen tokens op het Ethereum-netwerk. Dit baanbrekende project, genaamd Visa Tokenized Asset Platform (VTAP), stelt financiële instellingen in staat om door fiat-valuta gedekte digitale tokens te creëren en te beheren.
Ethereum tokens voor banken
Met VTAP kunnen banken digitale representaties van traditionele valuta’s uitgeven op de Ethereum-blockchain. Deze tokens, die één-op-één gekoppeld zijn aan fiat-valuta’s zoals de euro of dollar, bieden de voordelen van blockchain-technologie zonder afstand te doen van de stabiliteit van conventionele valuta’s.
Catherine Gu, hoofd van de CBDC en protocollen bij Visa, licht toe:
“VTAP stelt banken in staat om de efficiëntie en transparantie van blockchain te benutten, terwijl ze binnen het vertrouwde kader van fiat-valuta’s blijven opereren.”
Voordelen van tokens gebruiken
De Spaanse bank BBVA is een van de eerste financiële instellingen die met VTAP aan de slag gaat. De bank plant in 2025 een pilot te lanceren, waarbij het zijn eigen Ethereum-gebaseerde tokens zal uitgeven en testen.
Door banken te helpen bij het uitgeven van Ethereum tokens, mikt Visa op het versnellen en vereenvoudigen van diverse financiële processen. Transacties die normaliter dagen in beslag nemen, zoals de aankoop van vastgoed of de handel in obligaties, zouden met deze technologie potentieel binnen minuten afgerond kunnen worden.
Visa in de problemen met de VS
Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ) heeft een antitrustzaak aangespannen tegen Visa, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van machtsmisbruik en monopolyvorming.
De aanklacht beweert dat Visa verkopers ertoe dwingt enkel met hen samen te werken, waardoor concurrenten worden uitgesloten. Met een marktaandeel van 60% zou Visa jaarlijks miljarden verdienen aan transactiekosten, wat volgens de DoJ nadelige gevolgen heeft voor de prijzen die consumenten uiteindelijk betalen.
Daarnaast stelt de aanklacht dat Visa strategische samenwerkingen aangaat met potentiële concurrenten om hen effectief uit te schakelen als bedreiging op de markt. Deze praktijken zouden leiden tot minder concurrentie, hogere prijzen en een beperkte keuze voor consumenten, ondanks de schijn van alternatieve aanbieders.