Dylan Laat Dylan Laat
2 min. leestijd

Visa gaat banken helpen om hun eigen ethereum tokens te lanceren

Betalingssysteem Visa laat banken hun eigen ethereum-stablecoins maken

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Visa gaat banken helpen om hun eigen ethereum tokens te lanceren

Foto: Markus Mainka/Shutterstock

Betalingsgigant Visa heeft een nieuw initiatief aangekondigd waarmee het banken wil ondersteunen bij het uitgeven van hun eigen tokens op het Ethereum-netwerk. Dit baanbrekende project, genaamd Visa Tokenized Asset Platform (VTAP), stelt financiële instellingen in staat om door fiat-valuta gedekte digitale tokens te creëren en te beheren.

Cryptobelegger verliest miljoenen aan ethereum in gehaaide aanval
Cryptobelegger verliest miljoenen aan ethereum in gehaaide aanval

Ethereum tokens voor banken

Met VTAP kunnen banken digitale representaties van traditionele valuta’s uitgeven op de Ethereum-blockchain. Deze tokens, die één-op-één gekoppeld zijn aan fiat-valuta’s zoals de euro of dollar, bieden de voordelen van blockchain-technologie zonder afstand te doen van de stabiliteit van conventionele valuta’s.

Catherine Gu, hoofd van de CBDC en protocollen bij Visa, licht toe:

“VTAP stelt banken in staat om de efficiëntie en transparantie van blockchain te benutten, terwijl ze binnen het vertrouwde kader van fiat-valuta’s blijven opereren.”

Advertentie

Voordelen van tokens gebruiken

De Spaanse bank BBVA is een van de eerste financiële instellingen die met VTAP aan de slag gaat. De bank plant in 2025 een pilot te lanceren, waarbij het zijn eigen Ethereum-gebaseerde tokens zal uitgeven en testen.

Door banken te helpen bij het uitgeven van Ethereum tokens, mikt Visa op het versnellen en vereenvoudigen van diverse financiële processen. Transacties die normaliter dagen in beslag nemen, zoals de aankoop van vastgoed of de handel in obligaties, zouden met deze technologie potentieel binnen minuten afgerond kunnen worden.

Visa in de problemen met de VS

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ) heeft een antitrustzaak aangespannen tegen Visa, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van machtsmisbruik en monopolyvorming.

De aanklacht beweert dat Visa verkopers ertoe dwingt enkel met hen samen te werken, waardoor concurrenten worden uitgesloten. Met een marktaandeel van 60% zou Visa jaarlijks miljarden verdienen aan transactiekosten, wat volgens de DoJ nadelige gevolgen heeft voor de prijzen die consumenten uiteindelijk betalen.

Daarnaast stelt de aanklacht dat Visa strategische samenwerkingen aangaat met potentiële concurrenten om hen effectief uit te schakelen als bedreiging op de markt. Deze praktijken zouden leiden tot minder concurrentie, hogere prijzen en een beperkte keuze voor consumenten, ondanks de schijn van alternatieve aanbieders.

Betaalreus Visa aangeklaagd door Amerikaanse overheid

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Dylan Laat

Dylan Laat is sinds augustus 2020 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in informatietechnologie en financiën, en sinds 2019 actief in de cryptowereld, specialiseert hij zich in decentralisatie en crypto nieuws. Dylan begon samen met zijn vader met investeren in cryptocurrency en brengt nu zijn expertise en passie over naar een breder publiek.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crypto Ontbijt: bitcoin & ethereum ETF's falen, $290 miljoen verdampt
Ethereum-ETF van BlackRock breekt door $1 miljard barrière
Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Ethereum kosten exploderen: activiteit neemt fors toe
Ethereum kosten exploderen: Cryptobeurs legt uit waarom
Advertentie