Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
21/06/2024 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/06/2024 17:12

Dodelijk oordeel voor ethereum blijft uit, markt houdt adem in

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Toch geen dodelijk oordeel voor ethereum, markt houdt adem in

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

Op 19 juni 2024 sloot de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) officieel haar onderzoek naar de vraag of ethereum (ETH) een effect is. Een onverwacht maar belangrijk moment voor de cryptocurrency.

Het is echter de vraag of dit definitief betekent dat de digitale munt niet als een effect zal worden geclassificeerd. Onder verschillende experts zijn de meningen verdeeld. We hebben deze daarom even op een rijtje gezet.

Grote financiële speler trekt de la open voor Ethereum ETF
Grote financiële speler trekt de la open voor Ethereum ETF

Waarom liet de SEC het onderzoek naar ethereum vallen?

Volgens de advocaat van blockchain bedrijf Consensys, Laura Brookover, betekent het staken van de SEC dat het verdere beweringen zal doen dat ETH een effect is. Ze beweerde dat de SEC niet vrijwillig besloot om het onderzoek stop te zetten, maar dat dit een reactie was op de druk om de dagvaardingen tegen Consensys in te trekken, gezien de recente goedkeuringen van ETH exchange-traded funds (ETFs).

Volgens Carol Goforth, professor aan de University of Arkansas, moeten we niet uitsluiten dat ethereum als een effect wordt bestempeld. Hij benadrukte dat de goedkeuring van een ETF geen invloed heeft op de classificatie van de onderliggende activa.

Goforth gelooft dat de SEC waarschijnlijk concludeerde dat het moeilijk zou zijn om te bewijzen dat ETH een effect is volgens de Howey Test, vanwege de brede verspreiding en handel van de assets en de invloed van marktkrachten op de winstgevendheid.

Advertentie

Bitwise past aanvraag spot ethereum ETF aan

Bitwise Asset Management heeft hun aanvraag voor een spot ethereum ETF bij de Amerikaanse SEC aangepast. Deze aanpassing wordt beschouwd als een laatste stap richting de lancering van het fonds. 

In de aanvraag wordt ook vermeld dat Pantera Capital, een toonaangevende investeerder in de crypto wereld, overweegt om tot wel $100 miljoen aan aandelen te kopen. Dit bedrag is echter niet definitief, waardoor Pantera uiteindelijk kan besluiten meer, minder of geen aandelen te kopen.

Indien er een dergelijk bedrag aan aandelen van de ethereum ETF’s wordt gekocht door Pantera, kunnen de beursfondsen eenzelfde marktstijging ontketenen als bij de bitcoin ETF’s. Als grootste altcoin kan ethereum mogelijk zelfs een altcoin seizoen ontketenen. Dit hangt vooralsnog af van hoe de daadwerkelijke lancering verloopt, en of macro-economische factoren roet in het eten zullen gooien.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Eerste ethereum-ETF handelkosten zijn bekendgemaakt
Eerste ethereum-ETF handelkosten zijn bekendgemaakt
Advertentie