Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Solana oprichter haalt fel uit naar ‘layer-2’ netwerken op Ethereum

Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Hoewel Ethereum (ETH) na Bitcoin (BTC) de bekendste crypto is, is het netwerk zelf niet bepaald gebruiksvriendelijk. Zo zijn transacties op Ethereum relatief nog langzaam en vrij duur. Een oplossing hiervoor zijn zogenaamde layer-2 netwerken. 

Deze netwerken zijn bovenop Ethereum gebouwd en kunnen transacties vaak vele malen sneller en goedkoper verwerken. Bekende voorbeelden hiervan zijn Polygon (MATIC), Arbitrum (ARB) en Optimism (OP). Gisteren lanceerde Shiba Inu ook een dergelijk netwerk, genaamd Shibarium. De mede-oprichter van Solana (SOL) vind ze echter geen geschikte oplossingen.

Dogecoin is ‘voor altijd veranderd’, experts zien meer groei
Dogecoin is 'voor altijd veranderd', experts zien meer groei

Solana oprichter: layer-2 netwerken zijn niet de oplossing

Volgens Anatoly Yakovenko, CEO en mede-oprichter van layer-1 concurrent Solana, zijn de talloze layer-2 netwerken geen duurzame oplossing om het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum op te lossen. Althans, niet op lange termijn. Hij deelde zijn mening in de Lightspeed podcast.

Het bestaan van meerdere layer-2 netwerken creëert volgens Yakovenko een zeer “gefragmenteerde gebruikersgroep”. Alle layer-2 netwerken functioneren los van elkaar en leven eigenlijk een vrij geïsoleerd bestaan. Om assets om te zetten van de ene layer-2 naar de andere, of naar Ethereum zelf, moet je zogenaamde bridges gebruiken. Maar ook dit is een duur proces.

Yakovenko meent dat het beperken van het aantal layer-2 netwerken op Ethereum het probleem zou oplossen. Ideaal gezien zou er maar één layer-2 netwerk zijn. 

“Je hebt dus één layer-2 met een geoptimaliseerd bandbreedte systeem. Dat is eigenlijk wat Solana is. Solana kan zelf alle programma’s uitvoeren.”

Is Ethereum sharding de oplossing?

Ethereum werkt echter al een tijd aan een permanente oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem. Met behulp van ‘sharding’ moet in de toekomst het Ethereum netwerk richting de 100 duizend transacties per seconde aankunnen. Momenteel verwerkt het Ethereum netwerk nog geen twintig transacties per seconde. Sharding is een techniek waarbij de blockchain als het ware wordt opgesplitst in meerdere parallel-lopende blockchain-takken.

Wanneer Ethereum deze update uitvoert is echter nog altijd onbekend. Grote ontwikkelingen worden ook regelmatig uitgesteld. Zo werd de ‘merge,’ de transitie naar proof of stake, ook constant uitgesteld. Het team van Ethereum stelt zeer hoge eisen en zal ook alleen een aanpassing doorvoeren als het er zeker van is dat alles goed werkt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Socialmedia crypto Friend.tech crasht hard na opmerkelijke transactie
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
partner-gooit-bitcoins-BTC-in-prullenbak
Partner gooit per ongeluk €744 miljoen aan Bitcoin in vuilnisbak
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
partner-gooit-bitcoins-BTC-in-prullenbak
Partner gooit per ongeluk €744 miljoen aan Bitcoin in vuilnisbak
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie