Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
2 min. leestijd

‘Slechte prestaties van ethereum ETF’s voorspellen problemen’

Ethereum-ETH Bitcoin-BTC
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
'Slechte prestaties van ethereum ETF's voorspellen problemen'

Foto: hxdbzxy/Shutterstock

De ethereum (ETH) spot exchange traded funds (ETF’s) zaten er lange tijd aan te komen. Na de initiële goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) twee maanden terug, kunnen investeerders eindelijk aandelen in de fondsen kopen. 

Waar veel beleggers de hoop hadden dat de digitale munt aanzienlijk in waarde zou stijgen, zien we opvallend genoeg het tegenovergestelde gebeuren. Bitcoin (BTC) daalde tot onder de $65.000 en ook ETH zag een daling van bijna 9% in slechts 24 uur tijd. De dalingen zorgden vervolgens voor liquidaties ter waarde van ruim $300 miljoen.

Markus Thielen, de oprichter van analyse platform 10x Research, merkte een aantal factoren op die bijdragen aan de teleurstellende prestaties.

Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem
Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem

‘Sell the news’-reactie leidt tot daling ethereum

Thielen merkte op dat veel handelaren de verwachting hadden dat de ethereum ETF’s een aanzienlijke instroom aan kapitaal zouden aantrekken, zo’n 20% van de instroom die de bitcoin fondsen zagen. Dit bleek echter te optimistisch te zijn, aangezien ze de mogelijke uitstroom van de Grayscale ETF’s niet hadden ingecalculeerd.

De uitstroom van Grayscale’s Ethereum Trust ETF was significant. Op de eerste dag zag de fonds een uitstroom van $481 miljoen en op de tweede dag een uitstroom van $326 miljoen. Andere fondsen, zoals Fidelity’s FETH en BlackRock’s ETHA, zagen echter positieve resultaten, met respectievelijk instromen van $74,46 miljoen en $17,44 miljoen.

De daling in de ETH koers valt volgens Thielen te verklaren door een ‘sell the news’ fenomeen. Dit betekent dat de prijzen in anticipatie op nieuws stijgen, maar dalen zodra het nieuws daadwerkelijk bekend wordt gemaakt. Wel was dit fenomeen sterker merkbaar bij bitcoin dan bij ethereum. Terwijl bitcoin bijna in waarde verdubbelde, steeg ethereum met ‘slechts’ 20% in aanleiding van de ETF’s.

Advertisement

Verschuiving naar Solana en Mt. Gox verkopen

Thielen wijst ook op een zorgwekkende trend waarbij de interesse van investeerders van ethereum naar solana (SOL) verschuift. Zo is er een gigantische toename te zien in het aantal memecoin uitgiftes op de Solana blockchain.

De lancering van de ETH fondsen viel ook samen met de eerste bitcoin uitkeringen van de failliete crypto exchange Mt. Gox. In totaal wordt er ongeveer $9 miljard aan BTC over een periode van drie maanden teruggestuurd. De zorgen over de verkoopdruk kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op ethereum.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Bitcoin- en ethereum-ETF's blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Bitcoin- en ethereum-ETF’s blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Advertentie