Foto: Tada Images/Shutterstock
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onlangs een belangrijke aankondiging gedaan. Zo heeft de overheidsinstantie een openbare commentaar periode aangekondigd voor voorstellen die het heeft ontvangen met betrekking tot ethereum (ETH) Spot exchange-traded funds (ETF’s).
De voorstellen zijn ingediend door verschillende vermogensbeheerders zoals Grayscale Investments, Fidelity en Bitwise. Gedurende een periode van drie weken krijgen ze de kans hun stem te laten horen door opmerkingen in te dienen over de voorgestelde regelwijziging.
De aanvragen zijn een natuurlijk gevolg van het gigantische succes dat de bitcoin (BTC) fondsen zagen vanaf begin januari. Veel crypto investeerders hopen dat het ethereum equivalent ook voor gigantische kapitaalinstromen kan zorgen, en daarmee de koers van de digitale munt kan stimuleren.
Komt er een ethereum ETF?
Of we ooit een ethereum fonds gaan meemaken in Amerika moet nog maar blijken. Het pad naar acceptatie van BTC ETF’s was niet zonder uitdagingen. Recente analyses tonen ook een terughoudendheid aan onder andere experts over de waarschijnlijkheid van een dergelijke goedkeuring door de SEC.
De kern van de aarzeling ligt in de onduidelijkheid van de classificering van ETH. In tegenstelling tot bitcoin, laaien de discussies op of de token geclassificeerd moet worden als een effect.
Uitstel ethereum ETF beslissing
We zullen tot eind mei moeten wachten voor een besluitvorming over de ethereum Futures Trust ETF van Grayscale. Dit uitstel volgde op een eerdere vertraging. Het weerspiegelt de voorzichtige benadering van het in het reguleren van het crypto landschap.
Grayscale’s strategie, dat beschreven wordt als een “Trojaans paard” door de bekende crypto analist James Seyffart, mikt op het forceren van goedkeuring voor hun spot ETH ETF, een aanpak die eerder succesvol bleek bij Bitcoin.
Het uitstel laat maar weer eens zien dat de SEC rustig zijn tijd neemt om het financiële product grondig te overwegen. Het wekt echter frustraties op bij investeerders die snakken naar duidelijkheid. Met de nieuwe deadline op 30 mei, blijft de mogelijkheid van verdere vertragingen een belangrijk punt van speculatie en discussie binnen de financiële gemeenschap.