Foto: Nijat Nasibli/Shutterstock
Door je ethereum (ETH) te staken kun je een leuk zakcentje verdienen met je investering. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan de veiligheid van het netwerk. Het exacte rendement dat je in ontvangst neemt in ruil voor de bijdrage aan het consensumechanisme is hard gedaald de afgelopen maanden. Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.
ETH staking rendement daalt
De beursgenoteerde Amerikaanse cryptobeurs Coinbase heeft in een nieuw onderzoeksrapport de dalende vraag richting het staken van ether besproken. Specifiek wordt er geschreven dat voor het eerst sinds de Shapella-update, de in april uitgevoerde hard fork die de opname van gestakete ether mogelijk maakte, er geen wachtrij is om een validator te worden.
Vorige week kon je al lezen over de leegloop van de gigantische wachtrij van eerder dit jaar. In juni van dit jaar werd er een piek van meer dan 96.000 validators geregistreerd die allemaal aan het wachten waren om actief bij te dragen aan het consensusmechanisme. Destijds moest je meer dan 46 dagen wachten om het netwerk te kunnen betreden. Vorige week stonden er nog maar 301 validators in de wacht met een totale wachttijd van ongeveer 2,5 uur.
Momenteel laat data van Validator Queue zien dat er niets meer over is van de wachtrij. Je kunt nu dus direct een validator node draaien als je 32 ETH ter beschikking hebt.
De gigantische crypto exchange geeft bovendien aan dat de grote toestroom van validators heeft geleid tot een significante daling van stakingsrendementen. Coinbase schrijft dat het rendement is gedaald van meer dan 5 procent tot een huidig niveau van om en nabij de 3,5 procent.
Daarnaast deelt de exchange de verwachting dat het stakingsrendement relatief stabiel zal blijven:
‘’Als de onderliggende activiteit en transactiekosten consistent blijven, verwachten we dat het stakingsrendement relatief stabiel zal blijven nu de groei van de validators is vertraagd.’’
Ethereum on-chain activiteit
Coinbase benoemt ook nog dat de activiteit op het Ethereum mainnet stabiel is gebleven gedurende het derde kwartaal. Tegelijkertijd is het totale aantal rollup-transacties, ofwel op layer-2 netwerken, juist toegenomen als we de woorden van Coinbase mogen geloven.
Tot slot verwacht de beurs niet dat de onchain-activiteit betekenisvolle veranderingen zal ondergaan de komende maanden aangezien de volgende grote update hoogstwaarschijnlijk pas ergens in het eerste halfjaar van 2024 plaats zal vinden. Dit is de zogenoemde ‘Cancun-Deneb’ hard fork die zich met name richt op het verbeteren van de schaalbaarheid.