Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Opluchting voor Ethereum door uitspraken SEC-hoofd uit 2018

Opluchting voor Ethereum door uitspraken SEC-hoofd uit 2018

Foto: Artsaba Family / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wordt de afgelopen tijd onafgebroken beschuldigd voor het erop nahouden van onduidelijke regels voor de crypto-industrie. Nu blijkt opnieuw dat de SEC zichzelf heeft tegengesproken. In 2018 noemde Gary Gensler namelijk al dat Ethereum en drie andere cryptocurrencies geen effecten zijn.

Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met 'hodl'-strategie

SEC vindt alle crypto ongeregistreerde effecten

Een effect is een type financieel instrument, waar onder andere aandelen, obligaties en Exchange Traded Funds (ETF’s) onder vallen. De SEC vindt dat veel cryptovaluta worden verhandeld als ongeregistreerde effecten, wat bij wet verboden is. Effecten moeten namelijk bij de SEC worden geregistreerd voordat het legaal is om ze te verhandelen.

Met name sinds de SEC Ripple heeft aangeklaagd loopt het storm met de aanklachten tegen crypto-bedrijven vanwege deze reden. Niet alleen XRP zou namelijk een ongeregistreerd effect zijn. Inmiddels zijn daar maar liefst 61 tokens op Binance en 13 tokens op Coinbase bijgekomen. Daarnaast is het aanbieden van crypto staking een vorm van een ongeregistreerd effect.

Voorheen vond het dat bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) juist géén (ongeregistreerde) effecten zijn, vooral omdat deze activa gemined werden door miners en niet in één klap zijn verkocht.

Onlangs ondervroeg het Amerikaanse parlement Gensler over regulatie in de crypto-industrie, waar hij ook de directe vraag kreeg of ethereum wel of geen effect is. Maar Gensler bleef bijzonder vaag over de status van de op één na grootste coin. Ook de CFTC vindt tegenwoordig dat ethereum een effect is, ondanks dat het hiermee zijn rechtsbevoegdheid praktisch weggeeft aan de SEC.

Advertentie

Gary Gensler vond ethereum in 2018 geen effect

De SEC is dus niet bepaald duidelijk over de situatie. Maar de crypto-gemeenschap let goed op. In 2018 was Gary Gensler te gast als spreker bij een conferentie van Bloomberg. Hier legde hij al nadrukkelijk uit dat ethereum géén effect is, samen met bitcoin, litecoin (LTC) en bitcoin cash (BCH). Opvallend aan deze coins is dat ze in 2018 allemaal gebaseerd waren op Proof-of-Work, wat betekent dat miners de tokens krijgen in ruil voor werk. Inmiddels is Ethereum overgestapt op Proof-of-Stake.

https://twitter.com/twobitidiot/status/1668328519334780928

Deze informatie zou tegen de SEC gebruikt kunnen worden in toekomstige rechtszaken, bijvoorbeeld als de SEC de Ethereum Foundation aan zou klagen. Een paar jaar geleden was het project namelijk nog volkomen legaal bezig. Het zou kunnen dat ether staking hier verandering in heeft gebracht.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Advertentie