Foto: sweeann/Shutterstock
Crypto-bank Celsius ging in 2022 failliet, waarna het in een faillissementsprocedure terecht is gekomen. Hier is het al gedeeltelijk uitgekomen, maar nog steeds heeft het een lange weg te gaan. Op donderdag kondigde het bedrijf aan dat het is begonnen met verschuiven van cryptocurrencies. Dit heeft enige paniek bij Ethereum (ETH) validators veroorzaakt.
Celsius wil ETH uit staking-contract halen
Op sociale mediaplatform X kondigde Celsius aan dat het zijn activa ging ‘herbalanceren’, wat inhield dat het zijn ETH-bezittingen uit het stakingcontract ging halen. Daarna is Celsius namelijk pas in staat om ze te verplaatsen en te verkopen.
Celsius will unstake existing ETH holdings, which have provided valuable staking rewards income to the estate, to offset certain costs incurred throughout the restructuring process
— Celsius (@CelsiusNetwork) January 4, 2024
Maar dit gaat niet zomaar, er is namelijk een compleet proces bedacht om te voorkomen dat het Ethereum-netwerk in één keer helemaal leegloopt als er problemen ontstaan. Dat proces duurt langer als meer mensen hun coins op willen nemen, omdat elke validator individueel zo’n soort keuringsproces moet doorlopen.
Uit gegevens van blockchain-analysedienst Nansen blijkt bovendien dat Celsius verantwoordelijk is voor 32% van alle beoogde ETH-opnames. In totaal betreft het zo’n 206.300 ETH, wat op het moment van schrijven ruim 461 miljoen dollar waard is. Ook heeft Celsius volgens Nansen al 26.591 ETH op kunnen nemen.
Volgens data van ValidatorQueue staan er op dit moment 15.138 mensen in de rij om hun coins op te nemen. Als je achter in deze rij aan wilt sluiten, dan kun je je coins pas over 5 dagen uit het contract halen. De voormalige cryptobank heeft dus enige paniek veroorzaakt, want slechts een aantal van deze opname-adressen zullen van Celsius zelf zijn.
Celsius nog niet klaar met faillissement
Celsius heeft het geluk dat de ethereum koers vorig jaar met zo’n 100% is gestegen. Ook mocht het bedrijf in 2022 van de rechter een doorstart maken als Bitcoin (BTC) miner. Met de winst hiervan zou het beter in staat zijn om crediteuren terug te betalen.
Afgelopen november was dit proces compleet. Echter betekent dit niet dat het faillissement ook achter de rug is. In 2022 was het klanten nog 6,7 miljard dollar verschuldigd. Hoeveel geld het nu nog tekort komt is niet helemaal duidelijk.