Foto: Tada Images/Shutterstock
Het is weer hommeles in cryptoland. Ethereum-ontwikkelaar ConsenSys heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) namelijk aangeklaagd. De SEC gaat volgens ConsenSys namelijk zijn boekje te buiten als het gaat om het handhaven van wet- en regelgeving omtrent Ethereum (ETH).
Na Ripple (XRP) nu ook Ethereum (ETH) in de rechtszaal
ConsenSys, een belangrijke speler in de blockchain-industrie en onder andere bekend als de ontwikkelaar van cryptowallet MetaMask, wil via de federale rechtbank afdwingen dat ethereum niet als een effect wordt geclassificeerd. Dit volgt op een ‘Wells Notice’ die ConsenSys op 10 april ontving, waarin de SEC aangeeft mogelijk handhavingsacties te willen ondernemen tegen het bedrijf. Het zou dan vooral gaan om de MetaMask wallet, een van de populairste Ethereum-wallets.
De SEC zou claimen dat MetaMask optreedt als een zogenoemde “makelaar”. Middels de aanklacht hoopt ConsenSys voor eens en voor altijd bevestigd te krijgen dat Ethereum géén effect is. Een dergelijke bekende rechtszaak was die tegen Ripple (XRP). Dat was destijds echter andersom; de SEC klaagde Ripple aan met als doel XRP als effect bestempeld te krijgen. De SEC verloor die rechtszaak grotendeels.
De mogelijke impact als ethereum wel als effect behandeld wordt
MetaMask fungeert als een wallet waarmee gebruikers het Ethereum-netwerk kunnen gebruiken. Het wordt veel gebruikt voor toegang tot gedecentraliseerde applicaties, ook wel dapps, die op Ethereum gebouwd zijn.
Indien Ethereum als een effect zou worden geclassificeerd, zou dit aanzienlijke implicaties kunnen hebben voor de wereldwijde cryptomarkt. Een dergelijke classificatie zou niet alleen MetaMask beïnvloeden, maar ook talrijke andere projecten en bedrijven die gebruik maken van het Ethereum-netwerk, aangezien strengere regelgeving en compliance vereisten zouden kunnen volgen.
Bovendien zou het mogelijk lastig worden voor mensen in de VS, de grootste economie ter wereld, om het netwerk nog te gebruiken.
ConsenSys en de regulatory battle
De aanklacht van ConsenSys is nieuw olie op het vuur in de VS, waar al jarenlang een strijd bestaat over wet- en regelgeving binnen crypto. Zo probeert de SEC zijn grip op cryptoactiva steeds verder uit te breiden en klaagt het links en rechts bedrijven aan. ConsenSys ziet dit als een “onrechtmatige toe-eigening van autoriteit.”
ConsenSys beargumenteert zijn standpunt verder op basis van het “major questions doctrine”, een doctrine die federale toezichthouders beperkt in hun macht om aanzienlijk buiten de grenzen van hun door het Congres gegeven mandaten te treden.