Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Man betaalt per ongeluk $90.000 voor een ethereum transactie van $2.000

Een persoon betaalde een fortuin voor een simpele ETH-transactie

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bedrijf achter Ethereum ETF belooft deel van opbrengst te doneren

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Een anonieme crypto-gebruiker heeft onlangs per ongeluk een werkelijk fortuin uitgegeven aan gas fees, ofwel transactiekosten, voor een simpele overboeking van $2.200 aan ethereum (ETH). Het heeft er alles van weg dat de persoon in kwestie simpelweg niet goed heeft opgelet en op deze manier een aardig vermogen is verloren. Hoe kon dit precies gebueren?

Wat ging er mis bij ETH-transactie?

Volgens gegevens van Etherscan betaalde de gebruiker maar liefst 34,26 ETH, ter waarde van ongeveer $89.200, aan gas fees om slechts 0,87 ETH, ter waarde van $2.262, over te maken. Normaal gesproken zouden de kosten voor een dergelijke transactie niet meer dan $5 moeten bedragen, gezien de lage gas fees op de Ethereum-blockchain die momenteel schommelen tussen 2 en 4 gwei. Dit betekent dat de gebruiker maar liefst 1.783.900% meer betaalde dan nodig was.

Dergelijke “fat-finger” fouten, waarbij een gebruiker per ongeluk te veel betaalt door bijvoorbeeld een typefout, zijn helaas niet ongebruikelijk in de crypto-wereld. Een vergelijkbaar incident vond plaats in oktober 2023, toen een NFT-handelaar maar liefst 1.055 ETH (destijds $1,6 miljoen) betaalde voor een NFT die slechts $1.000 waard was.

Witwassen via Ethereum?

Hoewel het overbetalen van gas fees op de Ethereum-mainnet waarschijnlijk een fout was, zijn er ook speculaties dat dit een opzettelijke actie kon zijn, mogelijk als onderdeel van witwaspraktijken. Hiervoor zou de gebruiker nauw moeten samenwerken met een specifieke Ethereum-validator om ervoor te zorgen dat de transactie in het juiste blok werd gevalideerd en dat de fondsen niet naar de verkeerde entiteit zouden gaan.

Dat klinkt misschien erg onwaarschijnlijk, maar het gebeurt relatief vaak. Een rapport uit vorig jaar van crypto staking firma Northstake wees uit dat illegale praktijken op bepaalde Ethereum staking-protocollen en delen van het mainnet varieerden tussen 0,46% en 1,56%. Hoewel dit percentage relatief laag is, is dat in absolute termen alsnog een enorme hoeveelheid geld.

Of het hier om een fout of een bewust actie gaat zullen we nooit weten. Maar het laat wel alsnog zien dat men erg voorzichtig moet zijn bij het doen van transacties op het Ethereum netwerk. Voor zowel beginnende als ervaren crypto-gebruikers is het essentieel om goed op te letten bij het invullen van transactiegegevens, aangezien een enkele fout desastreuze financiële gevolgen kan hebben.]

Vandaag: Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland – en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen: Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, ontvang €50 gratis crypto, ontvang tot 18 augustus ook nog een gratis F1 pet én je maakt kans op VIP tickets voor de race in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50 bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Bekijken & pakken

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Advertentie