Max Duiker Max Duiker
2 min. leestijd

Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem

De overschakeling naar Proof-of-Stake (PoS) is niet alleen positief

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Twee jaar geleden, op 15 september 2022, onderging Ethereum (ETH) een van de grootste veranderingen in zijn geschiedenis: The Merge. Dit betrof de overgang van het energie-intensieve proof-of-work (PoW) naar het veel efficiëntere proof-of-stake (PoS) systeem. 

Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom

Energieverbruik drastisch verminderd

Een van de belangrijkste veranderingen is de drastische vermindering van het energieverbruik. Voor de Merge verbruikte Ethereum jaarlijks zo’n 100 terawattuur (TWh) aan energie. Dat is vergelijkbaar met een land als Argentinië. 

Met de overstap naar PoS is dit verbruik met maar liefst 99,95% gedaald naar slechts 0,3 TWh per jaar. Ethereum wordt daarom nu gezien als een van de meest milieuvriendelijke blockchains. Dit maakt het aantrekkelijker voor groene ontwikkelaars en investeerders. Deze energiebesparing heeft ook bijgedragen aan de bredere adoptie van Ethereum door bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden.

Advertentie

Verbeterde schaalbaarheid

Voor de Merge was Ethereum berucht om zijn lage transactiesnelheid en hoge gas fees (transactiekosten die gebruikers betalen voor betalingen en smart contracts), vooral tijdens piekuren. De blockchain verwerkte slechts 15 transacties per seconde (TPS), wat zorgde voor vertragingen en hoge kosten.

De Merge beloofde om dit te verbeteren en had als doel 1.000 TPS op layer-1. Dit is tot op het heden nog niet gelukt.

Wel heeft Ethereum grote stappen gezet richting betere schaalbaarheid, vooral door de integratie van layer-2 oplossingen zoals Arbitrum en Optimism. Dit heeft de totale TPS op het Ethereum netwerk verhoogd naar meer dan 246 tijdens piekmomenten.

In maart 2024 werd de Dencun upgrade uitgerold, die proto-danksharding introduceerde. Dit schafte de mogelijkheid om toekomstige schalingsdoelen te halen. Dencun verlaagde ook de transactiekosten drastisch.

Flink verlies in waarde sinds de Merge

Sinds de Merge waarbij er over is gegaan op PoS, is Ethereum flink doorgegroeid, en heeft het een grote ontwikkeling doorgemaakt. Toch is het niet een en al zonneschijn sinds de introductie van PoS.

Zo bereikte de marktkapitalisatie in 2022 een piek van $440 miljard. De huidige marktkapitalisatie is slechts $280 miljard. Ook heeft de ETH koers nooit zijn maximum van $4.878 nooit weten te overtreffen.

De koers van ethereum ten opzichte van bitcoin
De koers van ethereum ten opzichte van bitcoin. Bron: Reddit.com

Vanaf de Merge in 2022 heeft ETH (ten opzichte van bitcoin) 50% van zijn waarde verloren. Of dit helemaal komt door het overgaan op PoS is de vraag. Wat de afbeelding voornamelijk laat zien, is ethereum die onderpresteert ten opzichte van bitcoin. De gehele cryptomarkt is sinds 2022 flink geslonken, maar lijkt in 2024 weer een comeback te maken. 

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Advertentie