Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Kapitaalvlucht Grayscale’s ethereum ETF: $1,5 miljard weg in 4 dagen

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-ETF's floreren, maar Grayscale fonds bloedt weer miljoenen

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De lancering van ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) verloopt vooralsnog niet zoals gewenst. Na een sterk debuut is de lancering volledig misgelopen, met drie dagen van voortdurende uitstroom. Grayscale’s recent geconverteerde ethereum-fonds heeft steeds bijgedragen aan de negatieve resultaten en heeft tot dusver meer dan $1,5 miljard aan kapitaal zien vertrekken.Hoewel deze uitstroom niet als een verrassing komt, blijft het een harde klap om te verwerken.

Crypto-miljonair verliest $43 miljoen door mislukte Ethereum-gok
Crypto-miljonair verliest $43 miljoen door mislukte Ethereum-gok

Kapitaalvlucht ETHE-fonds

Vorige week dinsdag werden een totaal van negen verschillende ethereum spot ETF’s gelanceerd. Een dag eerder keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de S-1 registratieverklaringen goed nadat de uitgevers hier verschillende keren aan moesten sleutelen. Eind mei werd de eerste cruciale stap in het lanceringsproces gezet met de historische goedkeuring van de 19b-4 aanvragen.

Crypto-vermogensbeheerder Grayscale kreeg toestemming om zijn bestaande Grayscale Ethereum Trust (ETHE) om te zetten naar een spot ETF. Het ETHE-fonds is het allereerste ethereum-fonds ter wereld dat in 2017 werd gelanceerd. Op het moment van de conversie  – van een gesloten trustfonds naar een spot ETF – omvatte het fonds 2,92 miljoen ether maar inmiddels is dit gedaald tot 2,28 miljoen ether volgens gegevens van Grayscale zelf.

Direct op de eerste handelsdag onttrokken investeerders al voor maar liefst $484 miljoen aan aandelen. Met name dankzij sterke instromen van meer dan $200 miljoen bij zowel BlackRock als Bitwise werd de dag voor alle fondsen tezamen echter alsnog met $106,6 miljoen in het groen afgesloten.

Op de daaropvolgende handelsdagen waren de netto-uitstromen bij Grayscale’s ETH-fonds iets lager: $326,9 miljoen op woensdag, $346,2 miljoen op donderdag, en $356,3 miljoen op vrijdag. De andere ETF’s zagen hun instromen tegelijkertijd dalen, waardoor de fondsen onderaan de streep telkens ruim boven de $100 miljoen in de min eindigden.  In totaal is het ETHE-fonds al met $1.513,5 miljard gekrompen.

Wat is de reden voor de massale ETH-uitstromen?

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom Grayscale’s recent geconverteerde fonds zoveel kapitaal ziet verdwijnen.

Allereerst is het ETHE-fonds veruit de duurste ethereum ETF op de Amerikaanse beurzen. Grayscale brengt 2,50% in rekening terwijl de concurrentie tarieven hanteert tussen 0,19% en 0,25%. Bovendien werken de meeste ETF-uitgevers aanvankelijk met kortingen, waardoor de kosten bij de andere fondsen momenteel tussen de 0% en 0,12% liggen.

Daarnaast biedt de transformatie tot een spot ETF veel investeerders de mogelijkheid om hun aandelen met een winst te verkopen. Toen het nog een gesloten trustfonds was, gold er namelijk een lock-upperiode waardoor de aandelen vaak tegen een korting werden verhandeld.

In januari zag Grayscale precies hetzelfde gebeuren toen zijn bitcoin (BTC) fonds werd omgetoverd in een spot ETF. De eerste twee weken waren de uitstromen het heftigst, maar tot bijna vier maanden na de conversie stroomde er nog iedere handelsdag kapitaal weg.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Advertentie