Foto: William Barton/Shutterstock
Ethereum (ETH) heeft het afgelopen jaar een hoop ingrijpende veranderingen ondergaan. Zo was iets meer dan een jaar geleden de overgang naar Proof-of-Stake (PoS) met de Merge een belangrijk moment en aan het begin van dit jaar stond de Shapella-upgrade centraal in de gesprekken. JPMorgan concludeert echter dat de Shapella-upgrade niet zoveel teweeg heeft gebracht. Sterker nog, sindsdien zou de netwerkactiviteit juist zijn gedaald.
Ethereum activiteit juist gekrompen in half jaar
De Shapella-upgrade (lees: de combinatie van de gelijktijdige Shanghai- en Capella-upgrades) vond plaats in april en maakte het mogelijk om ether uit het stakingcontract te halen. Staking is al sinds de Merge in september van 2022 het mechanisme dat het Ethereum-netwerk veilig houdt, maar pas sinds Shanghai zijn de coins in dit mechanisme liquide. De belangrijke functie veroorzaakte eerst de angst dat investeerders grootschalig zouden stoppen met staking. Later bleek dat dit nergens voor nodig was.
Je zou het dus kunnen zien als een belangrijke functie die het juist aantrekkelijker maakt om te investeren in het netwerk. Maar dat is niet wat er is gebeurt, concludeert JP Morgan. In een onderzoeksrapport van afgelopen donderdag staat volgens CoinDesk dat de on-chain activiteit sindsdien is gedaald.
Het dagelijkse aantal transacties is met 12 procent gedaald, terwijl het aantal actieve adressen bijna 20 procent is afgenomen, en de Total Value Locked (TVL) op DeFi-platformen gebaseerd op Ethereum is met 8 procent gedaald. Het aantal transacties en actieve adressen op het layer-2-netwerk Optimism (OP) is daarentegen juist gegroeid, met zo’n 18% zelfs. Maar het concurrerende Arbitrum (ARB) is eveneens gekrompen, met respectievelijk 28% en 93%.
Ondertussen is de krimp niet te zien aan de totale hoeveelheid gestakete ETH. Het aantal coins is juist met 50% toegenomen, ondanks dat je nu dus je coins ook weer uit het contract kunt halen.
Ethereum krimp veroorzaakt door macro-economie?
Het is vaak niet met zekerheid te zeggen wat dergelijke dalingen hebben veroorzaakt. In ieder geval ligt het in dit geval voor de hand dat macro-economische ontwikkelingen roet in het eten hebben gegooid. Zo lijkt de wereldeconomie langzaam in een economische crisis te belanden.
Daarnaast heeft de crypto-bearmarkt mogelijk ook een grote invloed gehad. Andere crypto-projecten zijn namelijk ook gekrompen, waaronder Solana (SOL).