Foto: MAHATHIR MOHD YASIN/Shutterstock
Het Ethereum (ETH) netwerk genereerde de meeste fees in de afgelopen zes maanden, volgens data van Token Terminal. Deze vergoedingen die door het netwerk worden gegenereerd zijn een maatstaf voor on-chain activiteit. De superioriteit van de on-chain activiteit kan worden toegeschreven aan de actieve gemeenschappen in decentralized finance (DeFi), metaverse, gaming, non-fungible tokens (NFT’s) en meer.
Top fee generators in the past 6 months 🤑⤵️
Ethereum
Tron
Uniswap
Lido
OpenSea
BNB Chain
GMX
Bitcoin
Convex
PancakeSwap
Flashbots
dYdX
Aave
Blur
SushiSwap
Curve
Polygon
Venus
Lyra
SynFutures
Filecoin
Arbitrum
LooksRare
Aura Finance
Trader Joe pic.twitter.com/bqVGKXhJEc— Token Terminal (@tokenterminal) April 9, 2023
Ethereum Domineert
Uit on-chain data blijkt dat het Ethereum netwerk in totaal $742,9 miljoen aan vergoedingen genereerde. Op de tweede plek staat de blockchain van Tron die in de afgelopen 180 dagen $282,4 miljoen aan fees bij elkaar wist te sprokkelen.
BNB Chain, een andere smart contract blockchain, eindgde op een verre zesde plaats met $115,9 miljoen. Het netwerk van Bitcoin (BTC) komt uit op de achtste plaats met $79,6 miljoen aan gecreëerde vergoedingen.
De vergoedingen zijn van cruciaal belang in openbare blockchains omdat ze node-operators stimuleren. Bij zowel Proof-of-Work als Proof-of-Stake platformen gebruiken miners en validators apparatuur dat bronnen verbruikt. Doordat deze nodes online zijn, worden de openbare netwerken gedecentraliseerd. Bovendien kunnen transacties worden verwerkt, waardoor platforms operationeel en veilig zijn.
UniSwap is een popualire dApp op het Ethereum netwerk die verantwoordelijk was voor een totaal van $269,3 miljoen aan vergoedingen. Lido Finance, een liquid staking platform, was goed voor $209,5 miljoen en GMX, een decentrale spot- en perpetuele handelsplatform waar gebruikers crypto kunnen handelen vanuit hun wallet, leverde $86 miljoen aan vergoedingen op.
Afname ETH staking
Onlangs kon je in het Ethereum nieuws lezen dat het aantal stortingen in ETH staking contracten momenteel relatief laag is. De reden hiervoor zou met zowel regulatie als de aanstaande update op het netwerk te maken kunnen hebben.
Amerikaanse toezichthouders, onder meer de Securities and Exchange Comission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), zijn al maanden bezig met de vraagstuk of ethereum een security, ofwel een effect is. De huidige onzekerheid over dit vraagstuk zou dan ook invloed kunnen hebben op de significante vermindering in de hoeveel ether die in staking contracten wordt vastgezet.
Ook zou de anticipatie voor de aanstaande Shapella update op het mainnet, die voor morgen op de agenda staat, ervoor zorgen dat mensen momenteel liever aan de zijlijn blijven staan qua staking betreft. Na deze update kunnen gebruikers hun gestakete ETH in fases van de Beacon Chain opnemen.