Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
2 min. leestijd

Het Ethereum-ecosysteem is sneller dan ooit

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Het Ethereum-ecosysteem is sneller dan ooit

Foto: Zakharchuk/Shutterstock

Het Ethereum (ETH) netwerk heeft in het verleden vaak kritiek gekregen vanwege zijn beperkte schaalbaarheid. Inmiddels is de situatie aanzienlijk verbeterd. Na meerdere updates kan het netwerk nu veel meer transacties verwerken, wat blijkt uit een recente mijlpaal die is bereikt.

Crypto Radar: bitcoin rust uit, ethereum en altcoins trappen door
Crypto Radar: bitcoin rust uit, ethereum en altcoins trappen door

Ethereum netwerk is sneller dan ooit

Het basisnetwerk van Ethereum, plus alle netwerken die erbovenop zijn gebouwd om het sneller te maken, noemen we samen het Ethereum-ecosysteem. Volgens data van analyse platform L2Beat blijkt dat dit ecosysteem een mijlpaal heeft neergezet. Het aantal transacties per seconde (TPS) tikte gisteren een recordaantal van 246,18 aan. Dit komt neer op ongeveer 21,2 miljoen transacties per dag.

Meer dan 41% van deze transacties vonden plaats op Xai, wat een nieuw netwerk is dat op Ethereum is gebouwd. Xai dient voor transacties binnen de gaming-industrie. Voor 10 juni lag het aantal transacties per seconde op het Xai netwerk nog rond de één per dag, maar dit steeg bijna dagelijks, met een piek van 101,72 TPS op 16 juni.

Andere topbijdragers waren het Base-netwerk van crypto exchange Coinbase, als ook Arbitrum (ARB). Deze droegen respectievelijk 33 en 21 aan TPS bij op 16 juni en behoorden daarmee tot een van de grootste bijdragers.

Advertentie

Wat betekent deze mijlpaal?

Ondanks de hoge TPS op het Xai netwerk, blijft de total value locked (TVL) op het platform beperkt. In totaal gaat het om $1,38 miljoen, wat aangeeft dat de meer dan 100 transacties per seconden, om slechts relatief kleine bedragen gaan. In tegenstelling hebben Base en Arbitrum een TVL van respectievelijk $7,4 miljard en $18 miljard. 

Steven Goldfeder van Offchain Labs vindt de TPS dan ook een overschatte maatstaf voor het meten van de prestaties van blockchains. Hij vergelijkt het met “het tellen van het aantal biljetten in je portemonnee zonder rekening te houden met de waarde ervan.” 

Cardano-oprichter haalt fel uit, ‘Ethereum is een dictatuur’
Cardano-oprichter haalt fel uit, 'Ethereum is een dictatuur'

Analisten optimistisch

Ondanks de recente daling van ETH  blijft de digitale munt volgens analisten veelbelovend. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onlangs Spot ethereum exchange-traded funds (ETF’s) goedgekeurd, wat een aanzienlijke investering van $4 miljard kan aantrekken. 

Analisten voorspellen dan ook een opwaartse trend met de verwachte lancering van de ETF’s in juli. Deze combinatie van factoren kan wijzen op een positieve toekomst voor de digitale munt, met potentiële aanzienlijke prijsstijgingen door toenemende investeerdersinteresse en een afnemend aanbod.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Bitcoin- en ethereum-ETF's zien kapitaalinstroom exploderen
Bitcoin- en ethereum-ETF’s zien kapitaalinstroom exploderen
Solana kan naar $330 en half zo groot als Ethereum worden, zegt VanEck
Solana kan naar $330 en half zo groot als Ethereum worden, zegt VanEck
Advertentie