Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Ethereum’s Vitalik Buterin genoemd als kanshebber voor Nobelprijs

Ethereum oprichter maakt kans op de prestigieuze prijs

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum beschuldigd van 'onzin uitgaven', oprichter geeft opheldering

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

De Nobelprijzen worden deze week uitgereikt. Waar de Nobelprijs voor de natuurkunde, scheikunde en literatuur al zijn vergeven, wordt de winnaar van de Nobelprijs voor economie 14 oktober bekendgemaakt. Wie is een mogelijke kanshebber? Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH) en pionier binnen de cryptowereld, althans volgens economen Tyler Cowen en Alex Tabarrok.

Ethereum onder druk: Vroege investeerders dumpen miljoenen ETH
Ethereum onder druk: Vroege investeerders dumpen miljoenen ETH

Onconventionele keuze, maar aanzienlijke impact

Vitalik Buterin wordt door sommigen beschouwd als een onverwachte, maar niet onlogische kanshebber voor de Nobelprijs voor de Economie in 2024. De mogelijkheid werd geopperd door bekende economen Tyler Cowen en Alex Tabarrok tijdens een aflevering van hun Marginal Revolution-podcast op 8 oktober. Hoewel Buterin wordt gezien als een “onconventionele” keuze voor deze prestigieuze prijs, is zijn invloed binnen de monetaire economie volgens Cowen en Tabarrok niet te ontkennen.

“Vitalik heeft een platform gebouwd, een valuta gecreëerd en op zijn manier zelfs het regressietheorema van Mises weerlegd, in de voetsporen van Satoshi Nakamoto,” aldus Cowen.

Toch zou de keuze voor Buterin opvallend zijn. Meerdere winnaars van de Nobelprijs voor de economie, zoals Paul Krugman, Robert Shiller en Noubel Roubini hebben zich namelijk kritisch geuit over cryptocurrencies.

Advertentie

Impact Buterin en Ethereum op cryptowereld

Buterin’s bijdrage aan de ontwikkeling van de cryptomarkt, vooral door de oprichting van ethereum, wordt door velen gezien als een fundamentele stap in de evolutie van gedecentraliseerde economieën. Ethereum heeft de weg vrijgemaakt voor duizenden gedecentraliseerde applicaties en de adoptie van blockchaintechnologie over de hele wereld.

Tabarrok benadrukte verder dat Buterin niet alleen ethereum heeft gebouwd, maar ook een cruciale rol speelde in de overgang van ethereum’s proof-of-work consensusmechanisme naar proof-of-stake. Hij vergeleek deze complexe overgang met “mannen in Saudi-Arabië die de banden van een auto verwisselen terwijl deze nog rijdt.”

De proof-of-stake upgrade, voltooid in 2022 met ‘The Merge,’ verminderde het energieverbruik van ethereum drastisch en loste enkele van de grootste uitdagingen op waar blockchainnetwerken mee worstelden.

Cryptofondsen beleven topweek terwijl sentiment positiever draait
Cryptofondsen beleven topweek terwijl sentiment positiever draait

Vitalik Buterin: een intellectuele leider in de cryptowereld

Tijdens de podcast werd Buterin ook omschreven als een vriendelijke en intellectuele leider binnen de cryptogemeenschap. Volgens Tabarrok heeft hij niet alleen ethereum gebouwd, maar blijft hij ook actief bijdragen aan de technische en filosofische aspecten van blockchainontwikkeling. Ondanks zijn jonge leeftijd geniet Buterin wereldwijd respect in de financiële en technische gemeenschappen.

Tabarrok geeft toe dat Buterin’s werk tweede zou komen na dat van de anonieme oprichter van bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto. Door zijn verborgen identiteit en de grote waarschijnlijkheid dat de oprichter van bitcoin al is overleden, is de kans een stuk kleiner dat Nakamoto nog een Nobelprijs kan ontvangen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers krijgt steun van onverwachte economische factoren
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Cryptobeurs Uniswap over de kop, koers reageert sterk
Cryptobeurs Uniswap over de kop, koers reageert sterk
Duitse bankgigant omarmt Bitcoin, Nederlandse banken nog voorzichtig
Duitse bankgigant omarmt Bitcoin, Nederlandse banken nog voorzichtig
Bitcoin en Ethereum ETF's verliezen alweer miljoenen euro's
Bitcoin en Ethereum ETF’s verliezen alweer miljoenen euro’s
Advertentie