Foto: Mihailova Violetta/Shutterstock
Er gaan al jaren discussies over het energieverbruik van veel blockchain. Bitcoin mining vormt daarin wellicht het meest veelbesproken gespreksonderwerp. Ethereum is in september van het energie-intensieve Proof-of-Work overgestapt op Proof-of-Stake, en sindsdien is het energieverbruik veel lager. Hoe laag? Nou, min of meer ter grootte van een framboos, volgens de Universiteit van Cambridge.
Ethereum na de Merge veel zuiniger
De Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) houdt al sinds 2017 met de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index het verbruik van Bitcoin (BTC) bij. Echter houdt het ook het verbruik van Ethereum (ETH) bij. Hiervoor maakt het onderscheid tussen ‘Ethereum 1.0’ en Ethereum 2.0, waarbij eerstgenoemde nog afhankelijk is van Proof-of-Work en dus van miners, terwijl Ethereum 2.0 is ontstaan na de grote The Merge-upgrade halverwege september.
Sinds The Merge is Ethereum officieel een Proof-of-Stake (PoS) netwerk, waarmee het energieverbruik extreem hard is gedaald. Uit onderzoek is gebleken dat het verbruik nu tussen de 36 kilowatt en 675 kilowatt ligt, een vermindering van minimaal 99,84%.
De Universiteit van Cambridge schat het verbruik van Ethereum 1.0 op 14 september op 21,41 terawattuur (TWh), maar het PoS-netwerk van ná de merge verbruikt op het moment van schrijven maar ongeveer 5,76 gigawattuur (GWh). De boven- en ondergrens schat het op respectievelijk 13,76 GWh en 1,87 GWh. Het is hoe dan ook meer dan een factor 1000 lager.
Ethereum verbruik is als een framboos
Van Bitcoin wordt het energieverbruik vaak vergeleken met dat van complete landen en industrieën. Het is nu ook interessant om het verbruik te vergelijken met dat van Ethereum, en dat is exact wat het CCAF heeft gedaan, volgens CoinDesk.
Als het verbruik van Bitcoin vergelijkbaar is met een 679 meter tellende wolkenkrabber, dan had Ethereum 1.0 de ‘hoogte’ van de London Eye (135 meter). Dat is dus al flink minder, maar Ethereum 2.0 heeft dit nog veel verder verlaagd. Nu is Ethereum zo groot als een framboos, met een grootte van slechts 1,5 centimeter.
CCAF-onderzoeker Alexander NeuMüller verklaarde aan CoinDesk dat deze visualisatie gemakkelijker is om te begrijpen. Toch is hij niet helemaal fan van Proof-of-Stake. De veiligheid van het netwerk hangt namelijk volledig af van de zeggenschap over de tokens. Als iemand genoeg ETH zou weten te verkrijgen, dan is een aanval op het netwerk niet uit te sluiten. Dat is volgens hem voor bitcoin veel moeilijker, omdat je daar veel meer hardware voor nodig hebt.