Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Ethereum ziet inflatie stijgen & status als ‘supergeld’ wankelen

Ethereum beloofde deflatie, maar toch zit de inflatie in de lift

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum crasht hard, grote investeerder verkoopt plotseling ETH

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Ethereum’s inflatiepercentage is gestegen naar het hoogste punt in twee jaar, wat vragen oproept over de lang gekoesterde belofte van het netwerk als zogeheten ‘ultrasound money’. De toename van de inflatie komt op een moment dat layer-2 oplossingen zoals Arbitrum (ARB) en Optimism (OP) aan populariteit winnen, waardoor de hoeveelheid ETH die wordt verbrand aanzienlijk afneemt. Deze ontwikkelingen kunnen een serieuze impact hebben op de ETH koers.

Ethereum-ETF’s bloeden heftig en zien zwaarste uitstroom sinds juli
Ethereum-ETF's bloeden heftig en zien zwaarste uitstroom sinds juli

Layer-2 adoptie vermindert ETH-verbranding

De opkomst van layer-2 oplossingen heeft een directe impact op de on-chain activiteit van Ethereum. Deze netwerken verwerken transacties buiten het Ethereum mainnet, wat leidt tot lagere gas fees en minder ETH die wordt verbrand via transactiekosten. Volgens Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559, reeds geïntroduceerd in 2021, wordt een deel van de transactiekosten verbrand om de inflatie tegen te gaan. Echter, met minder transacties op het mainnet daalt ook het volume van verbrande ETH.

Binance Research rapporteert dat het inflatiepercentage van Ethereum is gestegen naar 0,74%, de hoogste waarde in twee jaar. Dit beschadigt uiteraard de deflatoire status van ETH en de verwachting dat Ethereum schaarser zou worden na de implementatie van EIP-1559 en de grote ‘Merge’ update.

Advertentie

Stijgende ethereum-inflatie

Hoewel de stijgende inflatie zorgwekkend lijkt, stellen analisten dat dit toch niet per se negatief is. Een woordvoerder van Binance zei dat de inflatie van Ethereum nog steeds onder de 1% ligt en dat dit kan omslaan naar een deflatoir model bij toenemende netwerkactiviteit.

“Het is echter de moeite waard om op te merken dat de inflatie van Ethereum nog steeds onder de 1% ligt, en dit moet niet worden gezien als een negatieve uitkomst […] De inflatiedruk neemt typisch toe tijdens perioden van lagere netwerkactiviteit, maar […] kan terugkeren naar een deflatoire toestand wanneer de activiteit toeneemt,” aldus Binance in een gesprek met Cointelegraph.

De stijgende inflatie van Ethereum brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor het netwerk en de koers van ETH. Terwijl layer-2 oplossingen de schaalbaarheid en efficiëntie verbeteren, hebben ze ook onvoorziene effecten op het economische model van Ethereum. Het blijft afwachten hoe deze dynamiek zich zal ontwikkelen en welke maatregelen de gemeenschap zal nemen om de deflatoire belofte van het netwerk te behouden. Desalniettemin zal de impact op de koers niet extreem groot zijn.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Crypto Ontbijt: bitcoin & ethereum ETF's falen, $290 miljoen verdampt
Ethereum-ETF van BlackRock breekt door $1 miljard barrière
Ethereum kosten exploderen: activiteit neemt fors toe
Ethereum kosten exploderen: Cryptobeurs legt uit waarom
Advertentie