Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Ethereum verliest marktaandeel, cryptomarkt in beweging

Solana en Base profiteren van diversificatie en nieuwe trends

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Ethereum (ETH) blijft de populairste blockchain voor gedecentraliseerde exchanges (DEX). Desondanks neemt het marktaandeel van ethereum af, volgens het Q3-rapport dat op 14 oktober werd gepubliceerd. Het netwerk behoudt zijn positie als dominante keten in de DEX-ruimte, maar gedurende het derde kwartaal daalde zijn marktaandeel herhaaldelijk onder de 40 procent.

Dalend handelsvolume Ethereum, DEX-concurrentie groeit

Ethereum kan terugkijken op een tegenvallend derde kwartaal van 2024. Het handelsvolume op ethereum nam tussen juli en september af. Het cumulatieve volume was 19,6 procent lager in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Deze daling komt deels door de toegenomen concurrentie van andere blockchains, zoals Solana en Base, die hun aandeel in de DEX-markt vergroten.

Solana (SOL) heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in DEX-handel, met een marktaandeel van 22 procent en een handelsvolume van $21,5 miljard aan het einde van september. Een groot deel van deze groei is te danken aan de groeiende populariteit van memecoins.

Ook Base heeft een succesvol derde kwartaal beleefd en zag het marktaandeel van de gedecentraliseerde exchanges groeien met 31,4 procent in Q3. Hiermee streeft Base voorbij  Arbitrum (ARB), dat in september een marktaandeel van 13 procent en een handelsvolume van $12,3 miljard kon noteren. Ondertussen maakte Tron (TRX) zijn entree in de top tien na de lancering van het memecoin-generator SunPump. Zo weet het netwerk 2 procent van het marktaandeel te veroveren en een volume van $1,7 miljard in september te bereiken.

Ethereum’s marktpositie daalt

Ondanks de groei van het ethereum ecosysteem, verloor ethereum’s native coin ETH ook marktaandeel in de cryptomarkt. Het marktaandeel van ethereum daalde met 3,6 procent, waardoor het kwartaal eindigde met een marktaandeel van 13,4 procent. Dit was de grootste daling onder de top zeven cryptocurrencies, ondanks de lancering van ethereum ETF’s in juli.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen heeft ethereum te maken met toenemende onzekerheid en negativiteit (fear, uncertainty and doubt – FUD) binnen de cryptogemeenschap. Op 14 oktober uitte Cyber Capital-oprichter Justin Bon zich kritisch op X. “Ethereum verkeert in grote problemen. Uniswap die off-chain gaat, de laatste nagel aan de doodskist is. Alle apps verplaatsen naar concurrerende L1’s en L2’s, en Ethereum blijft achter, irrelevant en gebroken.”

Toch denken sommige prominenten in de financiële wereld hier anders over. Zo benadrukte BlackRock-CEO Larry Fink tijdens de Q3-resultatenvergadering van het bedrijf het groeipotentieel van het Ethereum-netwerk.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Ethereum plant revolutie: 100.000 transacties per seconde
Ethereum plant revolutie: 100.000 transacties per seconde
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Advertentie