Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Ethereum vangt nog meer kritiek om centralisatie, wat betekent dit?

Ethereum-ETH
Ethereum vangt nog meer kritiek om centralisatie, wat betekent dit?

Foto: r.classen/Shutterstock

In de afgelopen bullmarkt was Ethereum (ETH) één van de meest populaire cryptocurrencies. Maar de altcoin vangt al enige tijd een hoop kritiek, zoals doordat de blockchain door overheden afgedwongen censuur toestaat. Volgens een voormalige Ethereum-ontwikkelaar komt dit door centralisatie.

Ethereum-ETF’s maken comeback en kleuren voor het eerst eindelijk groen
Ethereum-ETF's maken comeback en kleuren voor het eerst eindelijk groen

Veel censuur op Ethereum na sancties

Vorig jaar legde de Amerikaanse overheid sancties op op Tornado Cash, omdat de crypto mixer witwassen mogelijk zou maken. Onderdeel hiervan was dat bepaalde walletadressen op een zwarte lijst kwamen, waaronder Ethereum-adressen. Hierna vond de ‘Merge-upgrade’ plaats. Sindsdien is Ethereum officieel een Proof-of-Stake-netwerk, en wordt het netwerk veilig gehouden door validators en niet meer door miners.

Maar het Amerikaanse Office of Foreign Asset Control (OFAC) vond het belangrijk dat transacties die in verband staan met problematische walletadressen niet worden uitgevoerd. Daarom hebben softwareontwikkelaars zogeheten ‘MEV-boost relays’ als oplossing bedacht. ‘Relayers’ zijn de brug tussen de partijen die blocks voorstellen en de partijen die ze verwerken, en zonder deze partijen zou het netwerk een stuk trager zijn.

Met deze software kunnen validators automatisch voldoen aan bepaalde sancties. Dat moet ook wel, want als (Amerikaanse) validator wil je liever geen problemen met de Amerikaanse overheid. Het probleem is dat de blockchain hierdoor automatisch erg gevoelig is geworden voor censuur. Al snel maakte een enorm deel van de validators gebruik van deze software – in december ging het om bijna 70%.

Advertentie

Ethereum censuur komt door centralisatie

Dat verklaarde Blocknative-CEO Matt Cutler in een interview met Blockworks. De crypto-infrastructuurprovider Blocknative was voorheen één van de bedrijven die zich aanbood als relayer, maar vorige week is het daarmee gestopt. Het was de moeite niet waard, want het is een ingewikkelde dienst waar ze niet voor betaald krijgen. Cutler benadrukt dat Blocknative wel moet voldoen aan wat de OFAC van het bedrijf vereist, want anders krijgt het een miljoenenrechtszaak voor de kiezen.

Volgens de topman stelt dit de enorme centralisatie in staat. Slechts vier relayers zijn goed voor maar liefst 93% van alle transacties. Omdat er geen financiële reden is om relayer te zijn, zouden er allemaal onderhandse deals worden gesloten waardoor dit wél financieel aantrekkelijk wordt. Al met al wordt het netwerk hierdoor erg gecentraliseerd.

Iets vergelijkbaars zien we bij Ethereums validators. Daar zijn namelijk slechts twee partijen koning; Lido en Coinbase. In ieder geval moet een nieuwe overeenkomst voorkomen dat er op dit vlak problemen ontstaan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum kan meer profiteren van Trump als president dan bitcoin
Ethereum maakt zich op voor crash, en megastijging
Ethereum toont zeldzaam patroon - laatste keer explodeerde koers 100%
Ethereum toont zeldzaam patroon – laatste keer explodeerde koers 100%
Koers van ethereum stijgt keihard, prijs al boven $3.300
Koers van ethereum stijgt keihard, prijs al boven $3.300
Advertentie