Erik Juffermans Erik Juffermans
3 min. leestijd

Ethereum transactiekosten kelderen naar laagste punt in 5 jaar

De zogenaamde ‘gas fees’ op het Ethereum netwerk zijn met 98% gedaald

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ripple-experts: XRP dreigt scherp te dalen ondanks Grayscale-nieuws

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

De kosten om een transactie op het Ethereum (ETH) netwerk te versturen, zijn gedaald tot een historisch dieptepunt. De prijs voor “low priority” transacties is nu rond de 1 gwei en in sommige gevallen nog lager.

De gemiddelde gas fees, of transactiekosten, voor Ethereum daalden op 10 augustus tot 1,9 gwei. Dit is het laagste punt sinds 2019 en betekent een daling van maar liefst 98 procent vergeleken met de piek eerder dit jaar in maart. Toen bereikten de gas fees een niveau van 83,1 gwei.

Bitcoin-ETF’s lokken weer geld, maar ethereum-ETF’s blijven bloeden
Bitcoin-ETF's lokken weer geld, maar ethereum-ETF's blijven bloeden

Ethereum upgrade doet zijn werk

De lage transacties zijn opmerkelijk aangezien de activiteiten op layer-2 netwerken blijven toenemen. Eén van de redenen voor de daling van de gas fees is de Dencun-upgrade die in maart werd doorgevoerd op het Ethereum-netwerk. Deze upgrade introduceerde negen nieuwe aanpassingen, waaronder data blobs, ook wel proto-danksharding genaamd.

Deze aanpassingen waren er specifiek op gericht om de transactiekosten voor layer-2 blockchains te verlagen. De strategische focus van het Ethereum netwerk ligt nu op het opschalen van transacties via deze layer-2 blockchains. Hoewel layer-1 nog steeds essentieel is voor het verifiëren van alle transacties, worden de meeste transacties nu goedkoop en efficiënt afgehandeld op deze nieuwe netwerken.

Maar layer-2 netwerken zijn niet perfect. Er zijn namelijk een hoop interoperabiliteitsproblemen tussen layer-2 netwerken onderling. Er wordt echter hard aan de weg getimmerd om deze problemen op te lossen. Volgens Ethereum oprichter Vitalik Buterin zullen deze problemen in de toekomst worden verholpen. Lees daarover meer in dit artikel.

Op 12 augustus toonden gegevens van Etherscan dat lage-prioriteit Ethereum-transacties, die binnen ongeveer 10 minuten worden verwerkt, slechts 1 gwei kostten. Dit komt neer op ongeveer zeven cent. Dit getuigt van de voordelen van de Dencun upgrade en de afnemende druk op het mainnet van Ethereum.

Advertentie

Lage transactiekosten op Ethereum hebben ook nadelen

Er zijn echter nadelen verbonden aan deze zeer lage transactiekosten.

Martin Köppelmann, mede-oprichter van Gnosis, merkt op dat Ethereum “weer meer L1-activiteit nodig heeft”. Dit is namelijk cruciaal om staking beloningen te kunnen financieren. Volgens hem zouden gas fees van minimaal 23,9 gwei nodig zijn om deze beloningen te blijven dekken. Hij suggereert een verhoging van de minimale gas fees om deze beloningen te waarborgen.

Het betekent ook dat de hoeveelheid ETH die per transactie wordt vernietigd, is afgenomen. Daardoor is ETH momenteel weer inflatoir in plaats van deflatoir.

Ondertussen zit de activiteit op de layer-2 netwerken zoals gezegd in de lift. Layer-2 netwerken zoals Base, Arbitrum, en Taiko verwerkten samen meer dan 206 miljoen transacties in de afgelopen 30 dagen. Op de basislaag van Ethereum vonden 33 miljoen transacties plaats

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Advertentie