Is ethereum niet langer ‘ultra-sound money’?
Foto: macondo/Shutterstock
Ethereum (ETH), ooit geprezen als ‘ultra-sound money’ vanwege zijn unieke deflationaire eigenschap—waarbij het aantal beschikbare ETH langzaam afneemt—lijkt nieuwe problemen tegen te komen. Dit roept bij sommige experts de vraag op of deze status nog steeds van toepassing is
Thor Hartvigsen, een bekende cryptoanalist, bespreekt in een recente post op X hoe het er nu voor staat met de kosten en het aanbod van ethereum.
Afname in gegenereerde kosten op Ethereum
Volgens Hartvigsen lijkt augustus 2024 “op weg te zijn om de slechtste maand qua gegenereerde kosten op het Ethereum-netwerk sinds begin 2020 te worden.”
De daling in kosten is voornamelijk te wijten aan de introductie van blobs in maart. Hierdoor hoeven Layer 2-oplossingen (L2’s), die op Ethereum draaien, veel minder kosten te betalen. Dit heeft ertoe geleid dat veel activiteiten zijn verschoven van het hoofdnetwerk naar deze goedkopere L2-oplossingen.
Dat heeft als voordeel dat het netwerk minder belast is en kosten omlaag zijn, maar ook dat ETH weer licht inflatoir is geworden, namelijk met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 0,7%. Dit betekent dat er momenteel meer nieuwe ETH wordt uitgegeven dan dat er door transactiekosten wordt vernietigd.
Impact op ETH stakers en niet-stakers
Deze daling in kosten heeft verschillende gevolgen voor mensen die hun ETH niet vastzetten (niet-stakers) en voor degenen die dat wel doen (stakers). Niet-stakers profiteren vooral van het vernietigen van ETH, wat gebeurt bij het betalen van basis- en blob-kosten. Omdat blobs vaak geen kosten hebben en er minder basisvergoedingen zijn, profiteren niet-stakers echter minder van deze vernietiging. Aan de andere kant profiteren stakers direct van extra inkomsten zoals prioriteitskosten en Miner Extractable Value (MEV), die niet worden verbrand maar aan hen worden uitbetaald.
Voor stakers is de situatie iets gunstiger. Zij ontvangen alle kosten, hetzij door verbranding of via staking-opbrengsten. Toch hebben ook stakers een forse daling van meer dan 90% gezien in de kosten die naar hen gaan.
Wat betekent dit voor de toekomst van ethereum?
Met de dalende inkomsten en een lichte inflatie lijkt Ethereum nu meer op andere blockchains zoals Solana en Avalanche, die ook met inflatie te maken hebben.
Ethereum hanteert daarom niet langer het imago van ‘ultra sound money’, zegt Hartvigsen. Hij zegt echter dat dit waarschijnlijk juist een goede ontwikkeling was omdat de oude transactiekosten zo hoog lagen dat dit niet was vol te houden.
Ook ligt ethereums inflatie van 0,7% per jaar nog steeds lager dan die van de meeste andere cryptovaluta. Hartvigsen stelt voor dat Layer 2-oplossingen meer kosten zouden moeten betalen aan Ethereum, maar dit zou hen minder concurrerend kunnen maken. Hij stelt voor dat ethereum op een nieuwe manier gewaardeerd moet worden.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.