Foto: sweeann/Shutterstock
Het Ethereum (ETH) netwerk geniet van een hernieuwde interesse in staking. De wachtrij voor nieuwe validators op de Ethereum blockchain is namelijk fors toegenomen en staat momenteel op zijn hoogste punt in meer dan vier maanden tijd. Het is een bemoedigend signaal voor het algehele netwerk.
Ethereum staking wachtrij neemt toe
Uit data van Validator Queue blijkt dat er op het moment 7.045 validators in de wacht staan om het netwerk te betreden. Sinds 6 oktober is dit aantal niet meer zo hoog geweest. De totale wachttijd om validator te worden staat momenteel gelijk aan 48 uur.
Om zelf mee te doen aan Ethereum’s Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme dien je 32 ETH te staken. Met de eerder genoemde wachtrij betekent dit dat er nu meer dan 225 duizend ETH klaarstaat om vastgezet te worden. Tegen de huidige ETH koers draagt dit een totale waarde van ruim 562 miljoen dollar.
Validators houden het Ethereum netwerk draaiende door transacties te valideren en nieuwe transactieblokken toe te voegen aan de blockchain. In ruil hiervoor strijken zij beloningen op.
Ethereum hanteert een limiet op het aantal nieuwe toegestane validators per epoch (5,4 minuten). Een hogere vraag resulteert logischerwijs in een wachtrij.
Door te staken draag je actief bij aan de veiligheid en decentralisatie van de onderliggende blockchain. Het is dan dus ook een positief teken dat de interesse in ethereum staking nu op een respectievelijke piek staat.
Vorige week kon je tevens lezen dat voor het eerst in de geschiedenis van het netwerk 25 procent van het circulerende ether-aanbod gestaket wordt.
Recordhoogte wachtrij ethereum staking
De wachtrij om Ethereum validator te worden heeft ook wel eens op veel absurdere hoogtes gestaan. In juni vorig jaar stond deze op een recordhoogte van meer dan 46 dagen. Destijds stonden er meer dan 96 duizend validator in de wacht.
Dit had alles te maken met de Shapella hard fork, die vorig jaar april werd uitgevoerd. Sinds deze grote netwerkupdate is het mogelijk om ether uit de stakingcontracten te halen. Het proces is hiermee een stuk flexibeler, en dus toegankelijker gemaakt.