Ethereum-founder Vitalik Buterin kondigt ‘The Surge’ aan
Foto: oneshot1/Shutterstock
De laatste tijd kwam Ethereum vaker negatief dan positief in het nieuws door de slechte prijsacties die de munt ethereum (ETH) liet zien. Maar daar lijkt verandering in te komen, aangezien mede-oprichter Vitalik Buterin nieuwe doelen voor de Ethereum blockchain heeft uiteengezet. Dat deed hij in de roadmap genaamd de ‘Surge’.
Ethereum aankondiging ‘The Surge’
In een bericht van 17 oktober deelde Buterin zijn belangrijkste doelen voor de Surge. Daarbij was het bereiken van meer dan 100.000 transacties per seconde (TPS) via het hoofdnetwerk van Ethereum en via de blockchains van Layer-2, en het vergroten van de interoperabiliteit tussen de blockchains van Layer-2.
Daarbij schreef Buterin: “Ethereum moet aanvoelen als één ecosysteem, niet als 34 verschillende blockchains”. De keygoals worden nog een keer opgesomd door Buterin.
Bron: Vitalik Buterin
Positieve vooruitgang
Buterin vierde de vooruitgang van Ethereum’s nieuwe strategie om het netwerk sneller en goedkoper te maken door zogenaamde rollups te gebruiken. Dankzij de recente Dencun-upgrade (een combinatie van de Shangai en Cancun-Dened upgrades) zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd. Denk dan aan het goedkoper maken van data-opslag en lagere transactiekosten op Layer-2 netwerken.
Toch is niet iedereen enthousiast over de recente ontwikkelingen rondom Ethereum. Sommige crypto-investeerders zijn bang dat met Layer-2 netwerken de gebruikers en inkomsten weghalen van het hoofdnetwerk van Ethereum. Dit zou het netwerk minder veilig kunnen maken en de waarde van de ETH-token negatief beïnvloeden.
Buterin geeft inderdaad aan dat deze aanpak nieuwe uitdagingen met zich mee brengt. Maar dat hij ook benadrukt dat er nog belangrijke stappen gezet moeten worden. Hierdoor zou Layer-2 netwerken even betrouwbaar moeten zijn als het hoofdnetwerk. De ontwikkeling van de trustless rollups, Layer-2’s die veilig en zonder vertrouwen in externe partijen werken) verloopt nog niet goed, omdat ontwikkelaars zich zorgen maken over fouten in de code.
Volgens Buterin zijn deze veilige rollups cruciaal om Ethereum nog verder te schalen en gebruiksvriendelijker te maken.
De conclusie van Buterin
Buterin benadrukt dat zowel Ethereum’s Layer-1, als de Layer-2 netwerken moeten opschalen om aan de vraag te voldoen. Een makkelijke oplossing zou het verhogen van de gaslimiet zijn, maar dat kan leiden tot centralisatie. Stakers krijgen dan te maken met hogere kosten. Multidimensionale gasprijzen, een van de functies die Buterin voorstelt om goedkoper te maken, zou de decentralisatie niet in gevaar brengen.
Tot slot pleit Buterin voor een betere ervaring van gebruikers op Layer-2 netwerken, zodat het als één ecosysteem functioneert. Het gevolg hiervan is dat het makkelijker is om tokens tussen ketens te versturen zonder ingewikkelde stappen te moeten hanteren.