Max Duiker Max Duiker
3 min. leestijd

Ethereum overweegt grote stap om netwerk sneller te maken

Het voorstel moet onder andere de Ethereum transactiekosten verlagen

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum overweegt grote stap om netwerk sneller te maken

Foto: Etherscan/Timo Bult

Deze week is een nieuw Ethereum Improvement Proposal (EIP-7781) ingediend door Ben Adams, mede-oprichter van Illyriad Games. Dit voorstel zou de bloktijden op Ethereum (ETH) flink verkorten. Verder zou de capaciteit van ‘blobs‘ worden verhoogd, wat de algehele doorvoersnelheid met 50% zou kunnen vergroten.

Kortere Ethereum bloktijden en hogere efficiëntie

Het nieuwe EIP-7781 beoogt om de bloktijden op het Ethereum-netwerk met 33% te verkorten, van 12 seconden naar 8 seconden. Het doel is om zo de efficiëntie van gedecentraliseerde exchanges (DEX) te verbeteren en de kosten te verlagen.

Het voorstel wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van verbetering van het basislaag van Ethereum, aldus de pseudonieme ontwikkelaar Cygaar in een post op X.

Kortere bloktijden op een blockchainnetwerk betekenen dat er sneller nieuwe blokken worden toegevoegd aan de keten. Dit zorgt ervoor dat transacties sneller verwerkt kunnen worden, omdat er minder tijd zit tussen de aanmaak van blokken. Hierdoor kunnen meer transacties in een kortere tijd worden verwerkt, wat de totale capaciteit van het netwerk vergroot. Simpel gezegd: met kortere bloktijden kan een netwerk meer en sneller transacties afhandelen.

Verder stelt hij dat EIP-7781 het gebruik van bandbreedte beter verspreid, waardoor de piekbandbreedte wordt verlaagd. Dit moet uiteindelijk leiden tot efficiëntere DEX-transacties, zoals die op Uniswap v3, en kan mogelijk jaarlijks ongeveer 100 miljoen dollar besparen op arbitragekosten tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde exchanges (CEX-DEX).

Ethereum Foundation

Justin Drake, een onderzoeker van de Ethereum Foundation, reageerde positief op het voorstel op GitHub. Hij verklaarde dat het voorstel in lijn is met bredere doelstellingen die mede-oprichter Vitalik Buterin en andere organisaties voor ogen hebben.

Drake merkte op dat door de kortere bloktijden de transactietijden met 33% worden verminderd, wat gebruikerservaringen kan verbeteren en “pieklasten” beter kan verdelen.

Mogelijke impact op ETH stakers

Hoewel het voorstel veel voordelen biedt, hebben enkele ontwikkelaars ook hun zorgen geuit over de mogelijke gevolgen voor solo stakers. Kortere bloktijden kunnen leiden tot een toename van de gegevens die verwerkt moeten worden, waardoor de hardware-eisen stijgen.

Dit kan problematisch zijn voor kleinere stakers, die misschien niet beschikken over de benodigde apparatuur en bandbreedte om de staat van de blockchain tijdig te verwerken. Het belang van solo stakers werd nog eens benadrukt door Vitarik Butalin, zoals onlangs in het ethereum nieuws te lezen was.

Adam Cochran, partner bij Cinnehaim Ventures, noemde het voorstel “redelijk” zolang de gaslimiet per blok niet wordt aangepast. In een post op X stelt hij dat er tests nodig zijn om te controleren of de hardware- en pingtijden van solo stakers in orde blijven.

Hoewel hij optimistisch was, gaf hij aan dat verhoogde vereisten voor stakers een probleem zouden kunnen vormen voor de langetermijndoelen van decentralisatie binnen het Ethereum-netwerk.

Bitcoin koers naar de maan in ‘Uptober’?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste cryptonieuws, en gaan ze in op de vraag die iedereen bezighoudt: Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers in Uptober?

Ivan duikt dieper in de cijfers en trends – want de perfecte storm kan onderweg zijn. Daarnaast worden de grote stappen in crypto-adoptie en de risico’s die daarbij komen kijken uitgebreid besproken.

Gratis luisteren

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Om deze reden kan ethereum nog hard stijgen voor het begin van 2025
Ethereum crasht hard, grote investeerder verkoopt plotseling ETH
Ethereum ziet inflatie stijgen & status als ‘supergeld’ wankelen
Cryptobelegger verliest miljoenen aan ethereum in gehaaide aanval
Cryptobelegger verliest miljoenen aan ethereum in gehaaide aanval
Advertentie