Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Ethereum oprichter Vitalik Buterin wil grote update voor netwerk

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
‘Ethereum kan na Bitcoin halving hard stijgen, ook zonder ETF’

Foto: macondo/Shutterstock

De Ethereum Improvement Proposal (EIP) 3074 staat gepland om live te gaan tijdens de Pectra upgrade. Het voorstel kreeg echter heel wat kritiek te verduren. Mede-oprichter Vitalik Buterin reageerde snel en stelde in slechts 22 minuten een nieuw voorstel op, genaamd EIP-7702.

Visa gaat banken helpen om hun eigen ethereum tokens te lanceren
Visa gaat banken helpen om hun eigen ethereum tokens te lanceren

Wat hield in EIP-3074 voor ETH?

EIP-3074 was een technisch voorstel om de functionaliteit van Ethereum (ETH) wallets te verbeteren. Dit deed het door bepaalde functies in wallets te laten besturen door middel van smart contracts.

Het specifieke doel van dit voorstel was het introduceren van een mechanisme genaamd invoked contract wallets. Deze verandering zou het mogelijk maken voor transacties om door smart contracts uitgevoerd te worden namens gebruikers, zonder dat deze gebruikers elke transactie individueel hoeven te ondertekenen.

Advertisement

Kritiek vanuit de cryptogemeenschap

Echter, uit de gemeenschap klonken er bezorgde geluiden. Een van de grootste zorgen was dat EIP-3074 een mogelijk risico kon introduceren door extern beheerde smart contracts toe te staan transacties te autoriseren namens gebruikers. Dit kon de deur openzetten voor potentiële misbruiken als zulke smart contracts kwetsbaar waren of slecht ontworpen.

Daarnaast waren er ook zorgen over de manier waarop de update interageerde met bestaande Ethereum standaarden en voorstellen. Specifiek was er een probleem met de compatibiliteit tussen EIP-3074 en een eerder geïmplementeerd voorstel, Ethereum Request for Comment (ERC)-4437.

Bitcoin-ETF’s beleven zwarte week met uitstroom van honderden miljoenen
Bitcoin-ETF's beleven zwarte week met uitstroom van honderden miljoenen

EIP-7702 als antwoord

EIP-7702 komt met een nieuw gasmodel voor transacties op het netwerk, specifiek gericht op het onderdeel ‘call data’. Call data zijn de gegevens die tijdens een transactie naar smart contracts worden verzonden.

Het nieuwe ontwerp EIP-7702 werd erg positief ontvangen. Jarrod Watts, de developer relations engineer bij Polygon, beschreef het zelfs als “een van de meest impactvolle veranderingen die Ethereum ooit gaat hebben.”

Buterin verdedigt PoS overstap

Vitalik Buterin is het gewend om kritiek te krijgen. Onlands reageerde hij ook op het negatieve commentaar over de transitie van het netwerk van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS).

Twee jaar na de overstap blijven de meningen verdeeld. Critici uiten zorgen over mogelijke centralisatie en een verlies aan netwerkintegriteit die het PoS-model met zich mee zou brengen.

Buterin stelt dat, ondanks de perceptie van centralisatie, het PoW-systeem vergelijkbaar gecentraliseerd was, maar dat dit minder onder de aandacht kwam. Hij benadrukt dat het PoS-systeem niet alleen efficiënter en sneller is, maar ook aanzienlijk minder energie verbruikt.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Ethereum plant revolutie: 100.000 transacties per seconde
Ethereum plant revolutie: 100.000 transacties per seconde
Ethereum beschuldigd van 'onzin uitgaven', oprichter geeft opheldering
Ethereum’s Vitalik Buterin genoemd als kanshebber voor Nobelprijs
Advertentie