Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Ethereum-oprichter slaat alarm: ‘cryptoregulatie is nu een ramp’

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft recentelijk zijn ongenoegen geuit over de huidige staat van cryptocurrency regelgeving. Hij stelt dat de huidige situatie zowel ‘anarchie’ als ‘tirannie’ in de sector creëert, wat volgens hem schadelijker is dan een duidelijke keuze voor één van beide.

Man steelt €68 miljoen met crypto-scam, eindigt in nachtmerrie
Man steelt €68 miljoen met crypto-scam, eindigt in nachtmerrie

Huidige cryptoregulatie leidt tot chaos

In een reactie op Warpcast, een social media platform gebaseerd op het Farcaster protocol, beschreef Buterin hoe huidige regelgevende inspanningen ontwikkelaars in de cryptowereld in een benarde positie brengen. Hij legde uit dat als je iets nutteloos doet of mensen vraagt om geld in ruil voor vage verwijzingen naar potentiële rendementen, je vrij en duidelijk bent. Maar als je probeert je klanten een duidelijk verhaal te geven over waar de rendementen vandaan komen en beloftes doet over hun rechten, dan ben je de klos omdat je een ‘security’ bent. Deze situatie, die Buterin omschrijft als ‘anarcho-tyrannie’, is uiteindelijk extreem schadelijk voor de hele industrie.

Buterin heeft eerder aanbevelingen gedaan om het probleem van ‘nutteloze’ cryptocurrency producten en diensten aan te pakken. Hij stelt voor om hefboomwerking te beperken, auditing en transparantie te eisen en gebruikers toegang te geven op basis van kennis toetsen. Hoewel het onduidelijk is hoe dergelijke kennis toetsen op een regelgevend niveau geïmplementeerd kunnen worden, zouden beperkingen op hefboomwerking en eisen voor auditing en transparantie haalbare beleidsmaatregelen kunnen zijn.

Oneerlijke voordelen crypto-industrie

Buterin bekritiseert verder de onevenwichtige benadering van crypto regulatie, vooral in de VS, waar veel gebruikers zijn maar de regelgeving vaak vaag en ongelijk is. Hij stelt dat de regelgeving momenteel bedrijven en projecten zonder lange termijn visie of plan beschermt. Hij zou liever zien dat het uitgeven van een token zonder duidelijk langetermijnverhaal, zoals de overvloed aan memecoins, risicovoller wordt gemaakt. Hij voegt eraan toe dat het bereiken van dit doel goede bedoelingen zal vereisen, zowel van regelgevers als van de industrie.

Vitalik Buterin roept dus duidelijk op tot een hervorming van de cryptocurrency regelgeving. Met zijn aanbevelingen hoopt hij bij te dragen aan een meer stabiele en betrouwbare cryptomarkt, waarin nuttige innovaties kunnen floreren zonder te worden ondermijnd door een combinatie van anarchie en tirannie.

📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Socialmedia crypto Friend.tech crasht hard na opmerkelijke transactie
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie