Roy van Krieken Roy van Krieken
30/06/2024 19:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2024 18:01

Ethereum-oprichter slaat alarm: ‘cryptoregulatie is nu een ramp’

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft recentelijk zijn ongenoegen geuit over de huidige staat van cryptocurrency regelgeving. Hij stelt dat de huidige situatie zowel ‘anarchie’ als ‘tirannie’ in de sector creëert, wat volgens hem schadelijker is dan een duidelijke keuze voor één van beide.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Huidige cryptoregulatie leidt tot chaos

In een reactie op Warpcast, een social media platform gebaseerd op het Farcaster protocol, beschreef Buterin hoe huidige regelgevende inspanningen ontwikkelaars in de cryptowereld in een benarde positie brengen. Hij legde uit dat als je iets nutteloos doet of mensen vraagt om geld in ruil voor vage verwijzingen naar potentiële rendementen, je vrij en duidelijk bent. Maar als je probeert je klanten een duidelijk verhaal te geven over waar de rendementen vandaan komen en beloftes doet over hun rechten, dan ben je de klos omdat je een ‘security’ bent. Deze situatie, die Buterin omschrijft als ‘anarcho-tyrannie’, is uiteindelijk extreem schadelijk voor de hele industrie.

Buterin heeft eerder aanbevelingen gedaan om het probleem van ‘nutteloze’ cryptocurrency producten en diensten aan te pakken. Hij stelt voor om hefboomwerking te beperken, auditing en transparantie te eisen en gebruikers toegang te geven op basis van kennis toetsen. Hoewel het onduidelijk is hoe dergelijke kennis toetsen op een regelgevend niveau geïmplementeerd kunnen worden, zouden beperkingen op hefboomwerking en eisen voor auditing en transparantie haalbare beleidsmaatregelen kunnen zijn.

Oneerlijke voordelen crypto-industrie

Buterin bekritiseert verder de onevenwichtige benadering van crypto regulatie, vooral in de VS, waar veel gebruikers zijn maar de regelgeving vaak vaag en ongelijk is. Hij stelt dat de regelgeving momenteel bedrijven en projecten zonder lange termijn visie of plan beschermt. Hij zou liever zien dat het uitgeven van een token zonder duidelijk langetermijnverhaal, zoals de overvloed aan memecoins, risicovoller wordt gemaakt. Hij voegt eraan toe dat het bereiken van dit doel goede bedoelingen zal vereisen, zowel van regelgevers als van de industrie.

Vitalik Buterin roept dus duidelijk op tot een hervorming van de cryptocurrency regelgeving. Met zijn aanbevelingen hoopt hij bij te dragen aan een meer stabiele en betrouwbare cryptomarkt, waarin nuttige innovaties kunnen floreren zonder te worden ondermijnd door een combinatie van anarchie en tirannie.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Overheid VS dumpt 'bitcoin drugs miljoenen', BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Toch geen dodelijk oordeel voor ethereum, markt houdt adem in
Dodelijk oordeel voor ethereum blijft uit, markt houdt adem in
Advertentie