Vitalik Buterin haalt uit naar Saylors opmerkingen over zelfbewaring
Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock
Eerder vandaag kon je in het Bitcoin nieuws lezen over controversiële opmerkingen van Michael Saylor, misschien wel de grootste Bitcoin (BTC) bull van deze aardbodem. In een interview raadde de bestuursvoorzitter van MicroStrategy aan om bitcoins niet zelf in bewaring te nemen. Maar dat is nou precies waarom de munt in het leven is geroepen.
Veel Bitcoiners kunnen met hun kop niet bij deze uitspraken van Saylor en ook Ethereum-oprichter Vitalik Buterin heeft nu zijn kritiek geuit.
“Volkomen gestoorde” uitspraken van Michael Saylor
Saylor, die met zijn MicroStrategy meer dan 200.000 bitcoins op de balans heeft staan, suggereerde in een interview afgelopen maandag dat bitcoin-investeerders moeten vertrouwen op “too big to fail” banken die zijn “ontworpen om beheerders van financiële activa te zijn.”
Dit staat haaks op de kernprincipes van Bitcoin om je eigen bank te zijn en de volledige macht over je financiën te behouden. Door je bitcoins af te staan aan de grote banken worden Bitcoiners weer teruggebracht naar een systeem waarin ze afhankelijk zijn van centrale autoriteiten. Terwijl Bitcoin juist de mogelijkheid biedt om hieraan te ontsnappen.
Buterin, die in 2015 Ethereum in het leven riep, begrijpt de kritiek en noemt de uitspraak van Saylor ‘’volkomen gestoord’’. In een bericht op socialmediaplatform X zegt Buterin dat het erop lijkt dat Saylor expliciet pleit voor een aanpak waarbij crypto wordt beschermd door middel van regelgeving die uiteindelijk door grote spelers in de industrie wordt gecontroleerd
“Er zijn genoeg precedenten voor hoe deze strategie kan mislukken, en voor mij is dit niet waar het bij crypto om gaat,’’ aldus Buterin.
Bitcoin self-custody: tweezijdig zwaard
Jameson Lopp, mede-oprichter en CEO van bitcoin-beveiligingsbedrijf Casa, zegt dat zelfbewaring van bitcoin niet alleen zorgt voor persoonlijke vrijheid, maar ook goed is voor de gezondheid van het netwerk. Hij deelt vier redenen:
- Risico van centralisatie: vertrouwen op grote bedrijven vergroot het risico op verlies of inbeslagname.
- Minder invloed: je kunt niet deelnemen aan belangrijke beslissingen over het netwerk.
- Beperkingen van technologie: grote instellingen geven vaak geen prioriteit aan innovatieve functies van Bitcoin.
- Minder schaalbaarheid: afhankelijkheid van derden vermindert de noodzaak voor nieuwe schalingoplossingen.
Natuurlijk is er ook een keerzijde met self-custody. Er komen namelijk ook de nodige risico’s bij kijken. Met slechts een klein foutje kun je al de toegang tot jouw bitcoins verliezen. Zo kun je je private keys verliezen of per ongeluk een verkeerde transactie uitvoeren. Je hebt zelf de volledige verantwoordelijkheid, en dit kan vooral voor beginners een zware last zijn.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.