Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Ethereum-oprichter: ‘Mensen verrast door aankomende verbeteringen’

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-oprichter: 'Mensen verrast door aankomende verbeteringen'

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Ondanks de ethereum (ETH) koers dip zijn er mensen die ongenaakbaar blijven focussen op de toekomst van het netwerk. Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, is hier een van. Hij heeft via socialmediaplatform X zijn visie gedeeld over hoe de functionaliteiten van Ethereum layer-2 netwerken kan worden verbeterd. Deze ontwikkeling kunnen de gebruikerservaring binnen het Ethereum-ecosysteem aanzienlijk verbeteren volgens Buterin.

Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem
Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem

Ethereum (ETH) Layer-2 netwerken en de problemen

Wat zijn layer-2 netwerken precies? Dit zijn secundaire protocollen die bovenop de Ethereum blockchain werken. De bedoeling van deze layer-2 protocollen is het verbeteren van de schaalbaarheid en efficiëntie van de Ethereum blockchain. Enkele bekende voorbeelden van L2-netwerken zijn ZK-Rollups, Plasma, Arbitrum, en Base.

Verschillende L2-netwerken hebben echter hun eigen protocollen en standaarden. hierdoor kan het moeilijk kan zijn om naadloos assets en data tussen deze netwerken uit te wisselen. Dit staat bekend als het layer-2 interoperabiliteit probleem.

Op 6 augustus reageerde Buterin via X op een vraag over de meest veelbelovende manieren om de interoperabiliteit tussen verschillende layer-2 netwerken te realiseren. Dit volgde op zijn bericht van 5 augustus. In dit bericht van 5 augustus zei hij het volgende:

“Ik denk dat mensen verrast zullen zijn hoe snel ‘cross-L2 interoperabiliteit problemen’ geen problemen meer zullen zijn en we een soepele gebruikerservaring zullen krijgen over het hele Ethereum-universum.” 

De oplossingen komen eraan

Buterin werd vervolgens gevraagd wat de meest veelbelovende oplossingen zijn die eraan zitten te komen op het layer-2 probleem op te lossen. Hij verwees hierbij naar diverse Ethereum Improvement Proposals (EIPs) die op de roadmap staan.

Een belangrijke stap op deze roadmap is EIP-3370. Dit voorstel introduceert een nieuwe adres standaard. Deze standaard moet door wallets en gedecentraliseerde applicaties worden aangepast om chain-specifieke adressen weer te geven. Dit zou het in theorie eenvoudiger maken voor gebruikers om verschillende layer-2 netwerken te gebruiken.

EIP-7683 is een ander cruciaal voorstel dat de interoperabiliteit tussen verschillende layer-2 netwerken kan verbeteren. Momenteel is het zoals gezegd niet gemakkelijk om assets tussen verschillende netwerken te verplaatsen. Een standaard set regels die door alle chains kan worden gevolgd, zou dit probleem verlichten.

Buterin noemt nog een aantal technische verbeteringen die de problemen van layer-2 netwerken in de toekomst zullen verhelpen. Sommigen van deze oplossingen zullen nog een aantal jaar op zich laten wachten. Wat duidelijk is, is dat er hard aan de weg wordt getimmerd om het Ethereum netwerk te verbeteren.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Advertentie