Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Ethereum-oprichter deelt plannen om grote zorg aan te pakken

Hoe kan het centralisatie-probleem van Ethereum aangepakt worden?

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-oprichter deelt plannen om grote zorg aan te pakken

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

In een recente blogpost van de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, werd gesproken over de toekomst van het Ethereum netwerk. Ditmaal behandelde hij een aantal mogelijkheden, waarop de Ethereum community de centralisatie van de proof-of-stake methode kan minimaliseren. 

Ethereum verliest marktaandeel, cryptomarkt in beweging
Ethereum verliest marktaandeel, cryptomarkt in beweging

88% transacties verloopt via twee validators

De transacties op het Ethereum netwerk worden verwerkt volgens de proof-of-stake methode. Deze methode houdt in dat iemand minimaal 32 ethereum (ETH) moet staken, waarna hij transacties kan verwerken en bijdraagt aan de stabiliteit van het netwerk. Het huidige probleem alleen is dat er op dit moment vooral twee grote verwerkers zijn die zo’n 88% van de transactie blokken verwerken en hier bovendien een eigen voorkeur in kunnen toepassen. Hierdoor treedt er meer centralisatie op en kunnen specifieke transacties minutenlang worden vertraagd. Volgens Buterin kan dit dus grote problemen opleveren voor het netwerk.

In een nieuwe update, genaamd “Scourge”, zal geprobeerd worden dit probleem te verhelpen. Maar het is nog niet duidelijk hoe men dit zal gaan doen. Buterin heeft wel een aantal mogelijkheden gedeeld, waaronder een versleutelde pool, waarin de verwerkers veel moeilijker hun censuur kunnen toepassen. Tegelijkertijd ziet hij ook dat dit geen lange termijn oplossing is, er zal moeten worden gezocht maar een degelijke en duurzame oplossing, die tegelijkertijd ook simpel is. Buterin verwacht dat dit gaandeweg zal gebeuren. Eerst zullen de mogelijkheden van de validators flink worden beperkt, waarna zij steeds iets meer ruimte terug krijgen terwijl er constant wordt bekeken wat het met het netwerk doet.

Advertentie

Staking limiet kan oplossing bieden

Het staken van ethereum is momenteel erg populair. Er zit momenteel geen limiet op de hoeveelheid ETH dat gestaked kan worden. Daardoor is momenteel 30% van alle ethereum gestaked. Dit is volgens Buterin meer dan genoeg om zo’n 51% van alle aanvallen te kunnen tegenhouden. Wanneer dit percentage verder zal toenemen, kunnen er volgens hem ook extra risico’s kunnen optreden. Bijvoorbeeld dat het proces van slashing kan verzwakken. Dit is een methode waarbij verdachte handelingen worden bestraft door de vernietiging van een deel van de staking inleg. Hiermee kan men controle houden over het gedrag.

Als oplossingen benoemt de oprichter van de grootste cryptomunt een mogelijk maximum in te stellen bij het staken en de stake verdelen in twee delen. Een deel dat kan worden geslashed wanneer nodig en een deel waarbij dit niet kan.

Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor

Mogelijk grote gevolgen voor Ethereum netwerk 

De gevolgen voor het netwerk kunnen dus steeds problematischer worden. Zo kunnen transacties langer duren en neemt de kans op aanvallen toe. Een voordeel voor de concurrenten van het netwerk, waaronder Solana (SOL). Een netwerk dat momenteel erg veel gebruikt wordt, vooral de grote hoeveelheid memecoins.

Wanneer een netwerk met problemen krijgt te maken kan dit ook toekomstige problemen meebrengen. Zo zouden ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van andere netwerken. Dit kan vooral voor Ethereum een groot probleem vormen, indien er niet wordt ingegrepen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum-oprichter noemt BTC-advies van Saylor
Ethereum-oprichter noemt BTC-advies van Saylor “volkomen gestoord”
Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem
Ethereum verliest marktaandeel, cryptomarkt in beweging
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Advertentie