Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Ethereum-oprichter deelt plannen om grote zorg aan te pakken

Hoe kan het centralisatie-probleem van Ethereum aangepakt worden?

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-oprichter deelt plannen om grote zorg aan te pakken

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

In een recente blogpost van de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, werd gesproken over de toekomst van het Ethereum netwerk. Ditmaal behandelde hij een aantal mogelijkheden, waarop de Ethereum community de centralisatie van de proof-of-stake methode kan minimaliseren. 

Gigantisch Ethereum evenement komt naar Cannes, bekend van hét filmfestival
Gigantisch Ethereum evenement komt naar Cannes, bekend van hét filmfestival

88% transacties verloopt via twee validators

De transacties op het Ethereum netwerk worden verwerkt volgens de proof-of-stake methode. Deze methode houdt in dat iemand minimaal 32 ethereum (ETH) moet staken, waarna hij transacties kan verwerken en bijdraagt aan de stabiliteit van het netwerk. Het huidige probleem alleen is dat er op dit moment vooral twee grote verwerkers zijn die zo’n 88% van de transactie blokken verwerken en hier bovendien een eigen voorkeur in kunnen toepassen. Hierdoor treedt er meer centralisatie op en kunnen specifieke transacties minutenlang worden vertraagd. Volgens Buterin kan dit dus grote problemen opleveren voor het netwerk.

In een nieuwe update, genaamd “Scourge”, zal geprobeerd worden dit probleem te verhelpen. Maar het is nog niet duidelijk hoe men dit zal gaan doen. Buterin heeft wel een aantal mogelijkheden gedeeld, waaronder een versleutelde pool, waarin de verwerkers veel moeilijker hun censuur kunnen toepassen. Tegelijkertijd ziet hij ook dat dit geen lange termijn oplossing is, er zal moeten worden gezocht maar een degelijke en duurzame oplossing, die tegelijkertijd ook simpel is. Buterin verwacht dat dit gaandeweg zal gebeuren. Eerst zullen de mogelijkheden van de validators flink worden beperkt, waarna zij steeds iets meer ruimte terug krijgen terwijl er constant wordt bekeken wat het met het netwerk doet.

Staking limiet kan oplossing bieden

Het staken van ethereum is momenteel erg populair. Er zit momenteel geen limiet op de hoeveelheid ETH dat gestaked kan worden. Daardoor is momenteel 30% van alle ethereum gestaked. Dit is volgens Buterin meer dan genoeg om zo’n 51% van alle aanvallen te kunnen tegenhouden. Wanneer dit percentage verder zal toenemen, kunnen er volgens hem ook extra risico’s kunnen optreden. Bijvoorbeeld dat het proces van slashing kan verzwakken. Dit is een methode waarbij verdachte handelingen worden bestraft door de vernietiging van een deel van de staking inleg. Hiermee kan men controle houden over het gedrag.

Als oplossingen benoemt de oprichter van de grootste cryptomunt een mogelijk maximum in te stellen bij het staken en de stake verdelen in twee delen. Een deel dat kan worden geslashed wanneer nodig en een deel waarbij dit niet kan.

Ethereums grootste update in jaren komt eraan: dit verandert er
Ethereums grootste update in jaren komt eraan: dit verandert er

Mogelijk grote gevolgen voor Ethereum netwerk 

De gevolgen voor het netwerk kunnen dus steeds problematischer worden. Zo kunnen transacties langer duren en neemt de kans op aanvallen toe. Een voordeel voor de concurrenten van het netwerk, waaronder Solana (SOL). Een netwerk dat momenteel erg veel gebruikt wordt, vooral de grote hoeveelheid memecoins.

Wanneer een netwerk met problemen krijgt te maken kan dit ook toekomstige problemen meebrengen. Zo zouden ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van andere netwerken. Dit kan vooral voor Ethereum een groot probleem vormen, indien er niet wordt ingegrepen.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Crypto investeerder wordt slapend miljonair met Melania memecoin
Crypto investeerder wordt slapend miljonair met Melania memecoin
Dit verdient de gemiddelde Nederlander echt in 2025 volgens nieuwe data
Dit verdient de gemiddelde Nederlander echt in 2025 volgens nieuwe data
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Bitcoin miners vechten om beloning in bullmarkt, moeilijkheid stijgt
Komende maandag cruciaal voor bitcoin
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crypto-adoptie in Australië versnelt: eerste ethereum ETF gelanceerd
Ethereums grootste update in jaren komt eraan: dit verandert er
Ethereum moet je niet onderschatten, volgens deze crypto expert
Ethereum moet je niet onderschatten, volgens deze crypto expert
Uniswap daagt Ethereum uit: Nieuwe oplossing zet markt op scherp
Ethereum ETF’s krijgen mogelijke grote upgrade voor passief inkomen
Advertentie