Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock
Het ontwikkelen van een crypto-netwerk is niet makkelijk. Zo kampt Ethereum (ETH) al lange tijd met enorme druk door toenemende transactievolumes. Voor de ontwikkelaars is het dus zaak om met oplossingen te komen.
Een van de oprichters van Ethereum, Vitalik Buterin, heeft onlangs een voorstel gedaan om de druk op het netwerk te verlichten. Hij kijkt hiervoor naar de validators.
Ethereum-oprichter wijst verbeterpunten aan
Op het Ethereum onderzoeksforum Ethereum Research heeft Buterin een lange tekst geplaatst met daarin een voorstel om de druk op het netwerk te verlichten. Dit kan volgens hem gerealiseerd worden door het aantal handtekeningen dat validators moeten indienen te verkleinen.
Validators zijn een belangrijk onderdeel van het Ethereum-netwerk. Zij controleren transacties worden hiervoor beloond. Op dit moment zijn er zo’n 900.000 Ethereum validators. En door de handtekeningen die zij moeten plaatsen nemen zij vrij veel ruimte in op de blockchain.
Het zou gaan om rond de 28.000 handtekeningen per slot. Volgens Buterin veroorzaakt dat een zeer hoge druk voor het netwerk.
Ethereum moet op de rem trappen
En zodra het aantal validators groeit, groeit ook het aantal benodigde handtekeningen. Dat is geen duurzame benadering, stelt Buterin. Verschillende oplossingen zijn mogelijk om het aantal benodigde handtekeningen terug te brengen naar 8.192.
Zo zou het netwerk volledig kunnen vertrouwen op zogenoemde staking pools waarbij meerdere stakers de handen ineenslaan en als een enkele staker opereren. Of er zou een lichte en zware validator-vorm in het leven geroepen kunnen worden.
In ieder geval zou het aantal benodigde handtekeningen drastisch lager uitvallen. Hierdoor kan meer capaciteit worden vrijgemaakt voor andere gebieden, zoals kwantumresitentie van het netwerk en het verder opschalen van Ethereum.
Ethereum is constant in ontwikkeling. De grootste update van de afgelopen tijd is de overstap naar het proof-of-stake protocol waardoor men nu ETH kan staken. Binnenkort staan er echter alweer nieuwe updates op de agenda. Daarover lees je in dit artikel meer.