Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Ethereum oprichter: Crypto trekt onbewust veel slechte partijen aan

Ik ben fel tegen deze shitcoins, zegt Ethereum oprichter Vitalik Buterin

Foto: Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com

De oprichter van het Ethereum (ETH) netwerk, Vitalik Buterin, heeft zich onlangs vrij negatief uitgelaten over de wereld van crypto in zijn geheel. Volgens Buterin is de crypto industrie in staat om onbewust veel kwaadwillende personen aan te trekken. Hij neemt de oprichter van het Terra (LUNA) netwerk, Do Kwon, als voorbeeld en geeft aan dat het de taak is van de crypto gemeenschap om beter op te letten.

Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom

De crypto gemeenschap is te goedgelovig

Buterin stelde dit in een interview met de Strait Times. Volgens hem hebben de maatregelen van sommige overheden in de wereld om zogeheten ‘crypto-hubs’ op te zetten wellicht wat negatieve gevolgen gehad. Het feit dat er op dit moment dergelijke hubs zijn waar de overheid pro-crypto is, heeft er mogelijk voor gezorgd dat kwaadwillenden ongestoord hun gang hebben kunnen gaan.

Een voorbeeld hiervan is Singapore, aldus Buterin. Dit is bijvoorbeeld de plek waar Do Kwon al jaren verbleef voordat zijn Terra netwerk explosief ten onder ging. 

“Het probleem met crypto is dat het zeer variabel is. En het probleem is dat als je een bepaalde reputatie krijgt, het heel makkelijk is om per ongeluk alle Do Kwons aan te trekken. In Singapore is het tot op zekere hoogte waar dat de cryptoruimte niet op zijn best is, toch? Do Kwon heeft hier zelf enige tijd doorgebracht,” zei Buterin. 

Gematigde crypto regulatie is nodig

Daarnaast verwerpt Buterin de notie van de crypto gemeenschap om iedereen die pro-crypto is automatisch hartverwarmend te verwelkomen. Hij noemt El Salvador als een voorbeeld dat op een voetstuk wordt geplaatst door de gemeenschap, maar eigenlijk dit respect helemaal niet verdient.

El Salvador werd vorig jaar het eerste land ter wereld waar bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel werd geaccepteerd. Dit zorgde er direct voor dat de president van het land, Nayib Bukele, werd verheven tot cultheld in de crypto gemeenschap. Buterin stelt echter dat El Salvador een dictatuur is en dat mensen hier op geen enkele manier vrij zijn. 

“Dit is een van mijn kritiekpunten op bijvoorbeeld de Bitcoin gemeenschap. Ze houden gewoon automatisch van iedereen die rijk en machtig is en Bitcoin steunt. […] Veel Bitcoin-mensen hebben het feit genegeerd dat El Salvador, of in ieder geval de regering van Nayib Bukele, zeer ondemocratisch is en eigenlijk veel problemen heeft en niet goed is in het respecteren van de vrijheid van mensen,” voegde Buterin eraan toe.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Advertentie