Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Ethereum oprichter benoemt 2 grootste problemen van ’t crypto netwerk

Fundador de Ethereum espera una actualización importante en el futuro

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Sinds Ethereum (ETH) de transitie gemaakt heeft naar een proof-of-stake systeem worden er geregeld zorgen geuit over de decentralisatie van het netwerk. Het grootste deel van de validator nodes zijn namelijk in handen van een relatief kleine groep entiteiten. Tijdens de Korea Blockchain Week heeft Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, plannen gedeeld over een mogelijke toekomstige oplossing. Dit meldt het Amerikaanse crypto nieuwsplatform Cointelegraph.

Bitcoin-ETF’s lokken weer geld, maar ethereum-ETF’s blijven bloeden
Bitcoin-ETF's lokken weer geld, maar ethereum-ETF's blijven bloeden

ETH transacties verwerken op je telefoon

Buterin gelooft namelijk dat toekomstige updates voor Ethereum het mogelijk zullen maken om functionerende validator nodes te opereren op mobiele apparaten. Dit zou het netwerk helpen decentraliseren en de schaalbaarheid vergroten.

“Op de lange termijn zijn er plannen om volledig geverifieerde Ethereum nodes te introduceren die je letterlijk op je telefoon kunt gebruiken.”

Aldus Buterin tijdens de conferentie in Korea. Validator nodes zijn computes die Ethereum transacties verwerken, zonder deze nodes draait het netwerk niet. Door middel van gestakete ethereum worden deze nodes draaiende gehouden.

Een selecte groep entiteiten heeft echter een zeer groot deel van alle gestakete ethereum in handen. Lido Finance is hiervan de grootste met meer dan 30 procent van alle gestakete ethereum. Een andere grote speler is crypto exchange Coinbase.

Momenteel komt bij het draaien van een validator node best veel kijken. Zo moet je minstens 32 ETH vastzetten en heb je een digitale opslag van minstens 2 terabyte nodig en 16 gigabyte aan werkgeheugen. Hoewel dit zeker niet onhaalbaar is voor kleine spelers, blijft de centralisatie van de gestakete ethereum een drukkend probleem.

Het grootste probleem van Ethereum

Buterin maakt zich echter over een ander probleem nog meer zorgen: het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum. Volgens hem heeft het verbeteren van de schaalbaarheid de allerhoogste prioriteit. Dit is de hoeveelheid transacties die het netwerk kan verwerken. Momenteel verwerkt het Ethereum netwerk nog geen 20 transacties per seconde. Dit is erg weinig vergeleken met netwerken zoals Solana (SOL) of de layer-2 oplossing Polygon (MATIC).

Volgens Buterin kan hier nog een hoop terrein worden gewonnen. Potentiële oplossingen zijn onder andere rollups, zero-knowledge proofs en sharding. Momenteel zijn de ontwikkelaars deze oplossingen aan het verkennen. De verwachting is dat met de eerstvolgende grote update de schaalbaarheid wordt verbeterd.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Crypto Radar: bitcoin rust uit, ethereum en altcoins trappen door
Crypto Radar: bitcoin rust uit, ethereum en altcoins trappen door
Advertentie