Foto: Alexandru Nika/Shutterstock
De hele markt voor cryptocurrencies is al sinds eind vorig jaar bezig met een onstuitbare daling. We zijn volatiliteit wel gewend in deze markt, koersbewegingen van 10% of meer komen eigenlijk elke dag wel voor. Maar zelfs voor een langdurige berenmarkt dalen de meeste crypto nu wel erg hard. Toch zijn er nieuwe aanwijzingen die aangeven dat het nog gekker kan.
ETH-liquidatie om de hoek
Op Twitter schrijft blockchain-analist Colin Wu dat ETH-tokens ter waarde van bijna 500 miljoen dollar op het punt staan om bij een prijs van 1150 dollar geliquideerd te worden. Dat heeft hij ontdekt dankzij DeFi-analysetool Parsec Finance.
En het gaat niet alleen om ether (ETH). Ook bitcoin (BTC) is dichtbij een liquidatie van on-chain onderpand. Volgens Parsec wordt er ongeveer 300 miljoen USD aan wrapped BTC (wBTC) gebruikt als onderpand. Hiervoor liggen rond een bitcoin prijs van 21.600 Amerikaanse dollar margin calls. Bij een margin call moeten er bitcoins bij worden gekocht, of het onderpand wordt verkocht om de positie te sluiten.
De prijs van zowel bitcoin als ether ligt op het moment van schrijven maar zo’n 20% bij deze prijs vandaan, en zo’n daling kan hard gaan.
According to parsec finance, when ETH falls to around $1150, nearly $500 million of on-chain collateral will face liquidation; wBTC will have more than $300 million of on-chain collateral near $21,600 or face liquidation.https://t.co/LPL1opNoNg pic.twitter.com/yUcdL60PiO
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) June 12, 2022
Hefbomen zijn het probleem
Als er één iemand is die ons hiervoor heeft gewaarschuwd, dan is het de legendarische investeerder Michael Burry wel. Deze investeerder voorspelde de huizencrisis, waar later het boek en de film The Big Short op gebaseerd is. In een tweet van juni vorig jaar schreef hij ‘het probleem van crypto is het hefboomeffect. Als je niet weet hoeveel leverage er in crypto is, dan weet je niets van crypto.’
Burry was weer eens akelig correct. En het grootste probleem is dat het niet per se snel duidelijk is om hoe veel geld het gaat. Wat we wel weten is dat er zelfs instituten zijn die akelig dicht in de buurt komen van margin calls. Michael Saylor’s MicroStrategy is daar een goed voorbeeld van.
Laatst verklaarde Saylor dat hij hoe dan ook bitcoin bleef kopen als zijn bedrijf geld over had, en zijn margin call ligt al rond de 21.000 dollar. HODL strong, maar het is op dit moment erg verstandig om geen hefbomen te gebruiken. Wat extra euro’s en dollars kunnen ook geen kwaad.
— Michael Burry Archive (@BurryArchive) June 17, 2021