Foto: Arjan Almekinders/Shutterstock
Bitcoin (BTC) heeft het de afgelopen periode zwaar gehad met de komst van non-fungible tokens (NFT). Het Ordinals protocol maakt het mogelijk om op de blockchain van BTC unieke tokens aan te maken. Nu wordt het waarschijnlijk nog makkelijker om NFT’s over te hevelen van Ethereum naar Bitcoin dankzij de lancering van een nieuwe brug.
Ethereum NFT naar Bitcoin
De Bitcin NFT-marktplaats Ordinals Market heeft in samenwerking met Bitcoin Miladys de BRC-721E standaard gelanceerd. Hiermee kunnen Ethereum ERC-721 NFT’s worden verhuisd naar Bitcoin.
Het proces wordt geïnitieerd middels een transactie op Ethereum. De NFT-bezitter stuurt zijn NFT naar een burn adres. In deze transactie wordt het ontvangende Bitcoin-adres ook ingevoerd.
Zodra de burn is voltooid, kan de gebruiker aan de Bitcoin-zijde de ERC-721 NFT claimen middels het Ordinals protocol. Zodra dit is gedaan verschijnt de NFT, die nu dus op Bitcoin staat opgeslagen, automatisch op de Ordinals Markets marktplaats.
Bitcoin nog drukker?
Colin Wu, een crypto-journalist legt uit welke data precies wordt opgeslagen op de Bitcoin blockchain zodra iemand een NFT overhevelt: “In eerste instantie worden metadata niet op de chain opgeslagen en kunnen mensen een voorbeeldafbeelding met een lagere betrouwbaarheid op de chain opslaan en in de onbewerkte afbeeldingsgegevens een verwijzing naar het ETH-token meenemen.”
Kortom, er zal altijd een verifieerbare link blijven bestaan naar de oude Ethereum versie van een NFT.
Met de komst van Ordinals op Bitcoin is ook de activiteit op het netwerk flink toegenomen. Doordat er meer blokruimte wordt gevuld met transacties, stijgen de transactiekosten.
Tijdens de piek begin mei bedroegen de gemiddelde transactiekosten bijna $31. Dat was vele malen hoger dan de $1 begin dit jaar. Inmiddels is de situatie tot rust gekomen, al blijven de transactiekosten nog altijd relatief hoog. Gemiddeld kost een transactie op het bitcoin netwerk nu $3,60. Of de komst van dit nieuwe standaard weer voor meer verkeer gaat zorgen blijft echter afwachten.