Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Ethereum kosten exploderen: Cryptobeurs legt uit waarom

Gemiddelde transactiekosten op ETH stijgen met 498%, meldt Coinbase

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum kosten exploderen: activiteit neemt fors toe

Foto: AdolescentChat/Shutterstock

Ethereum (ETH) heeft de afgelopen maanden harde klappen gehad. Niet alleen de koers heeft het zwaar te verduren gehad, maar ook het netwerk was minder druk dan voorheen. Het enige voordeel hiervan was dat gebruikers minder transactiekosten hoefden te betalen

De on-chain activiteit is echter weer sterk toegenomen, waardoor de transactiekosten weer zijn gestegen. Het is Ethereum nieuws dat zowel positief als negatief belicht kan worden

Cryptobeurs weer in volle gang na enorme miljoenenhack
Cryptobeurs weer in volle gang na enorme miljoenenhack

ETH-kosten schieten de lucht in

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase merkte in een nieuw wekelijks rapport op dat de transactiekosten op de Ethereum blockchain de afgelopen week flink zijn gestegen. Hogere transactiekosten zijn bijna altijd het gevolg van een hogere netwerkactiviteit. Wanneer de vraag naar transacties stijgt, ontstaat er meer concurrentie om deze transacties te verwerken.

Het Ethereum netwerk werkt met een basisvergoeding, wat het minimale bedrag is dat gebruikers moeten betalen om een transactie doorgang te laten vinden. Wanneer er meer transacties worden ingediend, stijgt deze basisvergoeding. Bovendien kunnen gebruikers een zogenaamde priority fee betalen aan de validators om hun transactie sneller te laten verwerken. In periodes van hoge netwerkactiviteit kan het zijn dat transacties zonder priority fee lang moeten wachten voordat deze verwerkt zijn.

De gemiddelde gas fee (transactiekosten) lag tussen 16-26 september maar liefst 498% hoger dan het gemiddelde van de dertig dagen daarvoor. Om precies te zijn lagen de kosten in deze periode op $1,69, vergeleken met $0,09 aan het begin van september.

Coinbase merkte een lichte toename in netwerkactiviteit op:

‘’Gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) op Ethereum zagen hun handelsvolume iets toenemen, met een groei van 9% ten opzichte van de vorige week. Daarnaast zijn de rentetarieven voor USDC-deposito’s op het leenplatform Aave iets gestegen van 3,5% naar 4,5%, wat aangeeft dat er meer geleend wordt. Ook het totale volume van ETH-overdrachten steeg met 17%, wat samenvalt met de hogere transactiekosten.’’

Een voordeel van de toegenomen on-chain activiteit en transactiekosten is dat er meer ETH wordt vernietigd. De eerdergenoemde basisvergoeding wordt namelijk op de digitale brandstapel gegooid. Tussen 14 en 24 september is er 2.097 ether uit de circulatie gehaald, een toename van maar liefst 900%. Als er over een langere periode meer ether geburned wordt, dan is dat positief voor de onderliggende ethereum koers.

Advertentie

Groot verschil met Base-netwerk

De exchange trok ook nog de vergelijking met de situatie op zijn eigen Ethereum schalingsnetwerk Base. Hier is het handelsvolume met 28% gestegen terwijl de transactiekosten met 10% daalden.

‘’Dit verschil wordt verklaard door de beperkte ruimte op het Ethereum-mainnet, wat laat zien hoe effectief layer 2-oplosingen zijn in het schalen van transactieruimte,’’ zo wordt er uitgelegd in het rapport.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Solana kan naar $330 en half zo groot als Ethereum worden, zegt VanEck
Solana kan naar $330 en half zo groot als Ethereum worden, zegt VanEck
Cryptogokkers zijn overtuigd: ethereum all-time high blijft uit in 2024
Cryptogokkers zijn overtuigd: ethereum all-time high blijft uit in 2024
Crypto Ontbijt: bitcoin & ethereum ETF's falen, $290 miljoen verdampt
Ethereum-ETF van BlackRock breekt door $1 miljard barrière
Advertentie