Foto: Alexandru Nika/Shutterstock
Sinds het Ethereum (ETH) netwerk eerder dit jaar zijn zogenoemde ‘Dencun’ upgrade heeft geïmplementeerd, zijn de transactiekosten op schalingsnetwerken fors gedaald. Terwijl dit goed nieuws betekent voor alle gebruikers, brengt dit tevens een nadelig effect teweeg. Er wordt namelijk steeds minder ether op de digitale brandstapel gegooid. Ethereum is om die reden zelfs al meer dan 70 dagen inflatoir, wat slecht nieuws betekent voor de onderliggende koers.
ETH al weken deflatoir
Eerst even wat achtergrond informatie. In 2021 onderging het Ethereum netwerk de London hard fork die onder andere een verbrandingsmechanisme introduceerde. Er werd een nieuw transactiekostensysteem gelanceerd waarbij een basisvergoeding wordt verbrand, ofwel permanent wordt verwijderd.
Sinds de merge upgrade van een jaar later, waarmee Ethereum overstapte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS), werd het netwerk veelal deflatoir – wat betekent dat het circulerende aanbod afneemt over tijd. Dit komt doordat er sindsdien veel minder nieuwe ethers in omloop worden gebracht.
De afgelopen maanden is het ETH-aanbod echter weer inflatoir geworden. Volgens Ultrasound.money zien we al sinds 14 april inflatie, wat een reeks van 73 dagen markeert. In deze periode is de ethereum-voorraad met een totaal van 112.000 ethers toegenomen.
Ethereum Dencun de boosdoener
Zoals gezegd lijkt de in maart uitgevoerde Dencun upgrade de belangrijkste boosdoener te zijn voor de inflatie van ethereum. Dencun bracht een hoop veranderingen met zich mee, maar de lagere transactiekosten op layer-2 netwerken was veruit de grootste.
Met de introductie van proto-danksharding kan data efficiënten gebundeld worden. Hoewel dit tot een enorme verlaging van transactiekosten op schalingsnetwerken heeft gezorgd, is tevens de hoeveelheid verbrande ETH fors gedaald.
Ondanks de inflatie van de afgelopen tijd, is de ETH-voorraad onderaan de streep nog altijd met meer dan 344.000 ETH afgenomen sinds de Merge in september 2022. In totaal is er sindsdien meer dan 1,7 miljard ETH uit de circulatie gehaald, terwijl er ruim 1,3 miljard ETH is gecreëerd.
Zodra de activiteit op het Ethereum netwerk toeneemt, zullen er meer ethers vernietigd worden wat de munt weer deflatoir zou kunnen maken. Dat de circulerende voorraad de afgelopen weken is toegenomen is natuurlijk geen ramp. Op de lange termijn zou het echter bullish zijn voor de ethereum koers als het aanbod verder afneemt.