Ivo Melchers Ivo Melchers
26/06/2024 13:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/06/2024 12:53

Ethereum is onverhoopt al meer dan 70 dagen inflatoir

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum is onverhoopt al meer dan 70 dagen inflatoir

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Sinds het Ethereum (ETH) netwerk eerder dit jaar zijn zogenoemde ‘Dencun’ upgrade heeft geïmplementeerd, zijn de transactiekosten op schalingsnetwerken fors gedaald. Terwijl dit goed nieuws betekent voor alle gebruikers, brengt dit tevens een nadelig effect teweeg. Er wordt namelijk steeds minder ether op de digitale brandstapel gegooid. Ethereum is om die reden zelfs al meer dan 70 dagen inflatoir, wat slecht nieuws betekent voor de onderliggende koers.

Crypto Ontbijt: Bitcoin ETF nieuws, Ethereum record & Ripple rechtszaak
Crypto Ontbijt: Bitcoin ETF nieuws, Ethereum record & Ripple rechtszaak

ETH al weken deflatoir

Eerst even wat achtergrond informatie. In 2021 onderging het Ethereum netwerk de London hard fork die onder andere een verbrandingsmechanisme introduceerde. Er werd een nieuw transactiekostensysteem gelanceerd waarbij een basisvergoeding wordt verbrand, ofwel permanent wordt verwijderd.

Sinds de merge upgrade van een jaar later, waarmee Ethereum overstapte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS), werd het netwerk veelal deflatoir – wat betekent dat het circulerende aanbod afneemt over tijd. Dit komt doordat er sindsdien veel minder nieuwe ethers in omloop worden gebracht.

De afgelopen maanden is het ETH-aanbod echter weer inflatoir geworden. Volgens Ultrasound.money zien we al sinds 14 april inflatie, wat een reeks van 73 dagen markeert. In deze periode is de ethereum-voorraad met een totaal van 112.000 ethers toegenomen.

Ethereum Dencun de boosdoener

Zoals gezegd lijkt de in maart uitgevoerde Dencun upgrade de belangrijkste boosdoener te zijn voor de inflatie van ethereum. Dencun bracht een hoop veranderingen met zich mee, maar de lagere transactiekosten op layer-2 netwerken was veruit de grootste.

Met de introductie van proto-danksharding kan data efficiënten gebundeld worden. Hoewel dit tot een enorme verlaging van transactiekosten op schalingsnetwerken heeft gezorgd, is tevens de hoeveelheid verbrande ETH fors gedaald.

Ondanks de inflatie van de afgelopen tijd, is de ETH-voorraad onderaan de streep nog altijd met meer dan 344.000 ETH afgenomen sinds de Merge in september 2022. In totaal is er sindsdien meer dan 1,7 miljard ETH uit de circulatie gehaald, terwijl er ruim 1,3 miljard ETH is gecreëerd.

Zodra de activiteit op het Ethereum netwerk toeneemt, zullen er meer ethers vernietigd worden wat de munt weer deflatoir zou kunnen maken. Dat de circulerende voorraad de afgelopen weken is toegenomen is natuurlijk geen ramp. Op de lange termijn zou het echter bullish zijn voor de ethereum koers als het aanbod verder afneemt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Toch geen dodelijk oordeel voor ethereum, markt houdt adem in
Dodelijk oordeel voor ethereum blijft uit, markt houdt adem in
Advertentie