Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Ethereum-ETF’s: Hoe presteerden de beursfondsen in hun eerste maand?

Vergeleken met BTC-ETF’s, presteren ETH-ETF’s vooralsnog ondermaats

Ethereum-ETH Bitcoin-BTC
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-ETF's: Hoe presteerden de beursfondsen in hun eerste maand?

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Nadat de lancering van de eerste bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) een groot succes bleek, ontstond er in de cryptowereld al snel vraag naar een nieuwe type ETF, namelijk voor ethereum (ETH).

Hoewel de weg naar de daadwerkelijke goedkeuringen en lanceringen lang was, zijn de eerste resultaten van de ethereum-ETF’s niet vergelijkbaar met die van de bitcoin-ETF’s in hun eerste maand.

Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten
Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten

Eindelijk was daar de ethereum-ETF

Op 23 juli van dit jaar was het eindelijk zover. Hoewel de Securities and Exchange Commission (SEC) al op 23 mei goedkeuring gaf voor de ethereum-ETF’s, moesten de vermogensbeheerders nog twee maanden wachten op een goedkeuring van hun specifieke aanvragen.

Hoewel veel experts en analisten hadden verwacht dat de ethereum koers positief zou reageren op de goedkeuring, lijkt dit vooralsnog tegen te vallen. Daarnaast ligt ook de instroom naar de fondsen vooralsnog lager dan men had gehoopt.

Advertentie

Eerste resultaten vallen tegen

Nu de lancering van de ethereum-ETF’s een maand achter ons ligt, is het tijd om eens de balans op te maken. De afgelopen weken hebben de ETH-ETF’s te maken gehad met een grote netto-uitstroom van kapitaal. Slechts in één week kon er een instroom worden genoteerd. Het is niet het resultaat waar de markt op had gehoopt.

In de eerste week na lancering zag men een flinke netto-uitstroom van 341,35 miljoen dollar. In vergelijking met de weken daarna is dit tot op heden ook nog steeds de grootste uitstroom. In de tweede week was er nog steeds een netto-uitstroom te zien, maar de snelheid ervan leek gas terug te nemen. Die week eindigden de fondsen met een netto-uitstroom van 169,35 miljoen dollar. Bij deze cijfers moet ook wel benoemd worden dat de prijs van ethereum in deze twee weken flink onderuit ging met maar liefst 7%. Een reden voor beleggers om eieren voor hun geld te kiezen.

De derde week leverde een eerste instroom op van bijna 105 miljoen dollar. Dat is bijzonder, omdat de koers van ethereum en de totale hoeveelheid kapitaal in de ethereum fondsen nog steeds afnam. Uiteindelijk eindigde de derde week met een totaal kapitaal van 7,28 miljard dollar dat verspreid was geïnvesteerd in de verschillende ethereum-ETF’s.

In totaal is er zo’n 459 miljoen uit de ethereum-ETF’s vertrokken sinds de lancering. Desondanks beheren de beursfondsen op dit moment zo’n 7,27 miljard dollar aan ETH.

Coinbase beheert $129 miljard aan BTC – decentralisatie in gevaar?
Coinbase beheert $129 miljard aan BTC - decentralisatie in gevaar?

Bijzondere mijlpaal voor BlackRock

Daar hoort een kleine kanttekening bij. Bijna alle nieuwe ethereum-ETF’s hebben sinds hun lancering enkel een instroom ervaren. Het is de ETF van Grayscale die verantwoordelijk is voor de uitstroom, net als bij bitcoin het geval is.

Net als onder de bitcoin-ETF’s, presteert de ethereum-ETF van BlackRock het sterkst en wist een mooie mijlpaal te bereiken. Het iShares Ethereum Trust (ETHA) van BlackRock doorbrak onlangs de cumulatieve netto-instroom van 1 miljard dollar. Deze mijlpaal is tot op heden enkel door BlackRock bereikt.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Advertentie