Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Ethereum-ETF’s floreren, maar Grayscale fonds bloedt weer miljoenen

Ethereum-ETF’s bereiken netto-instroom ondanks prestaties Grayscale

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-ETF's floreren, maar Grayscale fonds bloedt weer miljoenen

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Gisteren verscheen geweldig ethereum nieuws: Grayscale’s recent geconverteerde ethereum (ETH) spot exchange-traded fund (ETF) ervaarde voor het eerst sinds de lancering geen kapitaaluitstroom.

Dit leidde tot speculatie dat de eerste stap richting een echte trendommekeer was gezet. Helaas bleek dit niet het geval, aangezien het fonds gisteren terugviel in zijn oude patroon van uitstromen. Desondanks bleef de schade beperkt en wisten de fondsen gezamenlijk toch een netto-instroom te realiseren.

Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem
Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem

Grayscale’s ETHE-fonds verliest $31 miljoen

Uit nieuwe gegevens van Farside Investors blijkt dat de Amerikaanse ethereum-ETF’s op 13 augustus tezamen een netto-instroom van $24.3 miljoen hebben bewerkstelligd. Het is het tweede achtereenvolgende positieve resultaat, aangezien maandag de dag met $5 miljoen in de plus werd afgesloten.

Het is de fondsen pas één keer eerder gelukt sinds hun lancering op 23 juli om twee dagen op rij een kapitaalinstroom te noteren. Mochten de ETF’s vandaag wederom in het groen eindigen, zou dit dus een primeur betekenen.

De ethereum-ETF van BlackRock haalde gisteren het meeste kapitaal binnen met een netto-instroom van $49,1 miljoen. Ook Fidelity en Invesco zagen meer in- dan uitstroom, en groeiden met respectievelijk $5,4 miljoen en $0,8 miljoen.

De Grayscale Ethereum Trust (ETHE) heeft de prima dag toch een bittere nasmaak gegeven. Hoewel het fonds maandag eindelijk een einde maakte aan een hardnekkige reeks van 14 opeenvolgende dagen met uitstromen, hervatte het gisteren opnieuw de verliezen met een uitstroom van $31 miljoen.

Dit heeft veel onzekerheid veroorzaakt in de markt over de toekomstige richting van het fonds. Echter, het recente resultaat verandert niets aan de bredere trend waarin de uitstromen in de loop van de tijd aanzienlijk zijn afgenomen. In de eerste week verloor het ETHE-fonds gemiddeld bijna $380 miljoen per dag, maar een week later was dat gemiddelde al gedaald tot $120 miljoen, en vorige week zelfs tot $36 miljoen. Hoewel er nog drie dagen te gaan zijn, ligt het gemiddelde voor deze week tot nu toe op $15,5 miljoen.

Advertentie

BlackRock ruim aan kop met ethereum-ETF

In totaal heeft Grayscale’s ETHE-fonds al meer dan $2,3 miljard verloren sinds het is omgezet naar een spot-ETF. Desalniettemin beheert de cryptovermogensbeheerder nog altijd meer dan $5 miljard aan ether volgens de eigen website.

De kapitaalvlucht is voornamelijk te wijten aan het feit dat Grayscale het tienvoudige aan vergoedingen vraagt voor dit fonds in tegenstelling tot de concurrentie.

BlackRock’s ETHA-fonds heeft met afstand het meeste geld binnengehakt sinds de ETF-lancering. Met een totale netto-instroom van $950,2 miljoen nadert het zelfs al de magische mijlpaal van $1 miljard aan beheerd vermogen.

Fidelity en Bitwise volgen met respectievelijke instromen van $351,2 miljoen en $302,5 miljoen. Grayscale’s Ethereum Mini Trust (ETH), dat een goedkoper alternatief biedt dan het ETHE-fonds, komt op een vierde plek met een totaal van $220,5 miljoen aan activa onder beheer.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Advertentie