Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Ethereum ETF van Grayscale stopt eindelijk met bloeden

Het ETHE fonds van Grayscale toont voor het eerst geen uitstroom

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF van Grayscale stopt eindelijk met bloeden

Foto: 24K-Production/Shutterstock

De Amerikaanse ethereum (ETH) spot exchange-traded funds (ETF’s) zijn gisteren de nieuwe week begonnen met een nipte instroom van $5 miljoen.

Hoewel deze instroom allesbehalve spectaculair is, wijst een diepere duik in de data op enorm goed nieuws. Voor het eerst sinds de lancering heeft de ethereum-ETF van crypto-vermogensbeheerder Grayscale namelijk geen kapitaal verloren.

Meer dan $2 miljard aan ETHE-uitstromen, nu voorbij?

Uit nieuwe gegevens van Farside Investors blijkt dat de Grayscale Ethereum Trust (ETHE) gisteren een instroom van $0 heeft genoteerd. Dit betekent niet dat er geen handelsactiviteit heeft plaatsgevonden, maar dat er geen significant verschil was tussen de in- en uitstroom van kapitaal. Met andere woorden, de geldstromen waren in balans.

Dit resultaat markeert het einde van de aanhoudende uitstroom die sinds de allereerste handelsdag, op dinsdag 23 juli, voortduurde. In deze veertien achtereenvolgende negatieve handelsdagen, die regelmatig aan bod zijn gekomen in het ethereum nieuws, heeft het fonds bijna $2,3 miljard aan kapitaal verloren.

Het ETHE-fonds was al sinds 2019 verhandelbaar als gesloten trustfonds maar kreeg recent toestemming om omgezet te worden naar een spot-ETF.

In januari deed Grayscale hetzelfde met zijn bitcoin-ETF, met ook al een heuse leegloop als gevolg. Bijna drie maanden lang kende het fonds dagelijks kapitaaluitstroom, en sindsdien blijft het fonds grotendeels kampen met aanhoudende uitstromen. Wat dat betreft kwamen de aanhoudende uitstromen voor het ethereum-ETF van Grayscale niet bepaald als een verrassing.

De belangrijkste reden voor de kapitaalvlucht uit het ETHE-fonds zijn de torenhoge kosten die Grayscale in rekening brengt. Investeerders betalen een vergoeding van 2,5%, terwijl concurrenten slechts tussen de 0,19% en 0,25% rekenen. Bovendien zullen veel fondsen gedurende het eerste jaar helemaal geen kosten in rekening brengen, wat de druk op Grayscale verder vergroot.

Ook biedt de conversie naar een spot- ETF veel investeerders de mogelijkheid om winst te pakken op hun aandelen, omdat deze voorheen regelmatig tegen een korting werden aangeboden.

Goed nieuws voor ethereum koers

De uitstromen uit het ETHE-fonds zijn razendsnel afgenomen.  In de eerste week verloor het fonds gemiddeld bijna $380 miljoen per dag, wat een week later daalde naar ongeveer $120 miljoen per dag en vorige week verder afnam tot $36 miljoen per dag.

Of de geldstromen nu ook daadwerkelijk al de andere kant op kunnen bewegen is vooralsnog een groot vraagteken. Het zou in ieder geval erg bullish zijn voor de ethereum koers, die de afgelopen dagen sowieso al terrein heeft gewonnen tegenover bitcoin.

Vandaag: Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én F1-pet

Cryptobeur OKX is inmiddels al 2 maanden actief in Nederland, en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen.

Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, ontvang €50 gratis crypto, ontvang tot 18 augustus ook nog een gratis F1 pet én je maakt kans op VIP tickets voor de race in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50 bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Bekijken & pakken

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Advertentie