Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Ethereum beschuldigd van ‘onzin uitgaven’, oprichter geeft opheldering

Ethereum zet in op steunen ETH-kennis, blijkt uit uitgaven

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum beschuldigd van 'onzin uitgaven', oprichter geeft opheldering

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Enige tijd geleden werd de mede-oprichter van ethereum (ETH) en de Ethereum Foundation, Vitalik Buterin, beschuldigd van het niet transparant zijn in de uitgaven. Geld zou worden uitgegeven aan zaken die bestempeld kunnen worden als “nonsense”. Buterin besloot daarop om de uitgaven van 2023 uitgebreid toe te lichten.

Coinbase beheert $129 miljard aan BTC – decentralisatie in gevaar?
Coinbase beheert $129 miljard aan BTC - decentralisatie in gevaar?

Anti-DeFi houding van Ethereum-oprichter

Begin augustus plaatste de decentralized-finance (DeFi) ontwikkelaar, Kain Warwick, een bericht op zijn X-account. Hierin werd Buterin beschuldigd van een anti-DeFi houding. Er zou veel geld gaan naar onbelangrijke zaken en er zou weinig openheid van zaken worden gegeven.

Het bericht was voor de mede-oprichter van het Ethereum netwerk reden genoeg om samen met de woordvoerder van de stichting, Josh Stark, een uitgebreid overzicht te geven over de uitgaven van afgelopen jaar. Deze informatie deelde hij op het sociale media platform X.

Advertisement

Uitgaven Ethereum Foundation in 2023

Verreweg de grootste uitgaven deed de stichting aan de categorie “nieuwe instituten”. Hieronder vallen nieuwe organisaties en entiteiten die met hun ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem van Ethereum. Maar liefst 36,5% van het te spenderen budget werd uitgegeven aan dit onderdeel.

De op een na grootste uitgaven werd gedaan in een categorie die vaker voorbij komt in het ethereum nieuws: “Layer-1 research and development”. Volgens Stark vallen hieronder ook de betalingen aan externe teams en intern onderzoek/ontwikkelingen van de Ethereum Foundation. Bedrijven die zich inzetten voor de stichting zijn onder andere Go-Ethereum (Geth), Solidity Research & Development, Devcon en de Robust Incentives Group. In totaal omvatte dit onderdeel uiteindelijk 24,9% van alle uitgaven.

Op de derde plek eindigden de uitgaven aan de ontwikkeling van de community. Hiervoor trok de stichting zo’n 12,7% van het totale budget uit. De resterende uitgaven werden verdeeld over de overige categorieën, te weten: applied zero-knowledge work, interne operaties, layer-2 onderzoek en het ontwikkelaars platform.

Ethereum-protocol gaat 86 miljoen van hun eigen crypto uitdelen
Ethereum-protocol gaat 86 miljoen van hun eigen crypto uitdelen

Grote investeringen in uitbreiding educatie

Naast de cijfers verduidelijkte Buterin ook nog zijn eigen standpunt. Zo blijft hij de branche van decentralized finance uitgebreid steunen. Echter zal hij geen investeringen doen in projecten met korte termijn visies of zelfs projecten die niet een duurzaam leven zouden hebben.

Daarnaast investeert de ontwikkelaar veel geld in educatie over de Ethereum blockchain. Zo ook op een school in Buenos Aires. Het doel hiervan is het versterken van de groei van de Ethereum blockchain. Het bedrijf ETH Kipu helpt bij dit project en is daarnaast ook bezig met het organiseren van internships, waarin mensen in korte tijd een volledig beeld kunnen krijgen van de praktijk binnen het bedrijf.

Op het moment van schrijven is de ethereum koers 2.483 dollar, een daling van bijna 4% ten opzichte van 24 uur geleden.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten
Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten
Advertentie