Kevin Schijven Kevin Schijven
3 min. leestijd

EigenLayer maakt groots debuut op Ethereum met al miljarden gestaket

Ethereum-ETH
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
EigenLayer maakt groots debuut op Ethereum met al miljarden gestaket

Foto: CryptoFX/Shutterstock

Gisteren lanceerde eindelijk het langverwachte EigenLayer, een nieuw protocol gebouwd op Ethereum (ETH).

Het platform introduceert een nieuw mechanisme genaamd ‘restaking’ en wist in aanloop naar de lancering al miljarden dollars van gebruikers op te halen.

Ethereum beleggers slaan toe: Nieuwe ETH-whale koopt miljoenen
Ethereum beleggers slaan toe: Nieuwe ETH-whale koopt miljoenen

EigenLayer introduceert langverwachte ‘restaking’ op Ethereum

Op 9 april 2024 lanceerde EigenLayer samen met EigenDA, een zogeheten ‘data availability layer’. Dit is een technologische laag dat zich richt op het opslaan en beschikbaar stellen van data op een manier die zowel veilig als efficiënt is.

Dit is vooral belangrijk voor schaalbaarheidsproblemen. Ethereum heeft momenteel layer-2 netwerken nodig om de enorme hoeveelheid aan transacties te verwerken. Een data availability layer zorgt ervoor dat deze data gedecentraliseerd blijft.

Het meest opvallende dat EigenLayer introduceert is het eerdergenoemde ‘restaking.’ Restaking maakt het mogelijk voor gebruikers om hun gestakete cryptomunten nog een keer in te zetten voor extra beloningen.

Stel je hebt al je ETH gestaket in ruil voor beloningen. Dan kun je die beloningen of je oorspronkelijke gestakete munten nemen en die opnieuw staken via EigenLayer. Dit kan leiden tot hogere rendementen omdat je effectief ‘rente op rente’ verdient.

Met restaking groeit echter niet de hoeveelheid tokens die je hebt gestaket, maar je krijgt er zogenaamde liquid staking tokens (LST) voor. Deze tokens kun je dan opnieuw staken.

Je kunt hierbij ook gebruik maken van een ‘actively validated service’ (AVS). Een AVS is een soort dienst die actief gevalideerd en beveiligd wordt door restakete cryptomunten. Dat betekent dat je gerestakete cryptomunten niet alleen extra rendement genereren, maar ook bijdragen aan de beveiliging van het netwerk. Dit kan weer leiden tot extra beloningen.

Advertentie

EigenLayer trok al $13,5 miljard van gebruikers aan ondanks kritiek

Deze plannen zorgden al voor enige controverse in de aanloop naar de lancering. Er is de laatste tijd vaker kritiek geuit richting EigenLayer. Ook Ethereum oprichter Vitalik Buterin waarschuwde dat restaking protocols voor “significant systeemrisico” kan zorgen.

Er is meer kritiek, want blijkbaar missen nog altijd belangrijke functies. Beloningen voor staking zijn er nog niet en ook het belangrijke ‘slashing’ mechanisme wordt pas later dit jaar geïntroduceerd.

Slashing is een veiligheidsmechanisme dat de beloningen en een deel van de inzet ‘slasht’, oftewel vermindert, van gebruikers die de regels niet netjes navolgen. Dit moet helpen het netwerk veilig te houden en ervoor te zorgen dat iedereen eerlijk handelt.

Ondanks de kritiek en het ontbreken van belangrijke features, zijn de verwachtingen hooggespannen. Dat is te zien aan de total value locked (TVL), of totale vergrendelde waarde.

Gebruikers hebben namelijk al meer dan $13,5 miljard gestaket volgens DefiLlama. EigenLayer is daarmee al het tweede grootste staking-protocol in de cryptowereld na lido (LDO).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Koers van ethereum stijgt keihard, prijs al boven $3.300
Koers van ethereum stijgt keihard, prijs al boven $3.300
Kan de koers van ethereum binnenkort onder de $3.000 zakken?
Kan de koers van ethereum binnenkort onder de $3.000 zakken?
Ethereum kan meer profiteren van Trump als president dan bitcoin
Ethereum kan meer profiteren van Trump als president dan bitcoin
Advertentie