Ivo Melchers Ivo Melchers
4 min. leestijd

Crypto Rewind: goedkeuring ethereum ETF’s, nieuwe cryptowet VS & meer

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Crypto Rewind: goedkeuring ethereum ETF’s, nieuwe cryptowet VS en meer

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Het was een week die menig crypto-investeerder niet snel meer zal vergeten. Ondanks het feit dat niemand hier vorige week rekening mee hield, zijn de allereerste ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten goedgekeurd. In deze Crypto-Rewind lees je over deze historische goedkeuring evenals nieuwe revolutionaire crypto-wetgeving in de VS en de uitstekende resultaten van de bitcoin )BTC’ ETF’s.

Ethereum in vakkenpakket, scholieren in Argentinië gaan leren over ETH
Ethereum in vakkenpakket, scholieren in Argentinië gaan leren over ETH

Amerikaanse Ethereum ETF’s goedgekeurd

Met de goedkeuring van ethereum spot ETF’s heeft de afgelopen week een plekje in de geschiedenisboeken weten te bemachtigen. Ethereum zal bitcoin achterna gaan met een totaal van acht verschillende fondsen, van onder andere giganten als BlackRock en Fidelity.

Vorige week hadden maar weinig mensen vertrouwen dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nu al groen licht zou verkondigen. Analisten hingen slechts een kans van 25% aan dit scenario. Op maandagavond schoot de kans opeens naar 75%, omdat de toezichthouder last-minute om bijwerkingen voor de respectievelijke aanvragen had gevraagd.

De onverwachte ommekeer zou te maken hebben met politieke druk. Dit lijkt een strategie van de Democraten om de harten van crypto-enthousiastelingen te winnen met het oog op de komende verkiezingen.

De fondsen mogen echter nog niet de Amerikaanse beurzen betreden. De goedkeuringen hebben uitsluitend betrekking op de 19b-4 aanvragen, en de S-1 formulieren moeten tevens groen licht ontvangen om genoteerd en verhandeld te mogen worden. Dit zou nog weken tot zelfs maanden kunnen duren.

Advertisement

Belangrijke cryptowet aangenomen in VS

De Amerikaanse crypto-industrie heeft de afgelopen week ook op een ander front een grote stap voorwaarts gezet. De in juli 2023 voorgestelde FIT21 wetgeving, voluit bekend als de ‘Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act’, is namelijk aangenomen in het Huis van Afgevaardigden.

Het markeert een grote overwinning aangezien de wet eindelijk een duidelijk wetgevend kader moet introduceren voor de cryptosector in de VS. De wet richt zich met name op de classificatie van cryptomunten als effecten of digitale grondstoffen, wat bepaalt of ze onder de jurisdictie van de SEC of Commodity Futures Trading Commission (CFTC) vallen.

President Joe Biden heeft bovendien aangegeven geen veto uit te gaan spreken tegen het wetsvoorstel, terwijl dit eerst wel het plan leek te zijn. Het Witte Huis verzet zich nog altijd tegen de goedkeuring, maar heeft gezegd dat het ‘’graag wil samenwerken met het Congres om te zorgen voor een uitgebreid en evenwichtig regelgevend kader voor digitale activa’’.

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen

Bitcoin ETF’s zetten beste week in tijden neer

De Amerikaanse bitcoin ETF’s hebben de afgelopen week groot succes geboekt. De in januari op de markt gebrachte fondsen hebben hun positieve reeks van een week eerder met volle overtuiging voortgezet.

Met vijf nieuwe positieve handelsdagen hebben de fondsen een totaal van 1,05 miljard dollar verwelkomt de afgelopen week. Het markeert de hoogste wekelijkse netto-instroom sinds halverwege maart. In de week van 11 t/m 15 maart beleefden de fondsen hun beste week ooit met een totale instroom van meer dan 2,5 miljard dollar.

Afgelopen dinsdag was de beste dag in weken voor de bitcoin ETF’s, met een instroom van 305,7 miljoen dollar. BlackRock haalde die dag een indrukwekkende 290 miljoen dollar binnen, wat de cumulatieve instroom van de drie weken daarvoor overtreft.

Volatiele week voor BTC koers

Tot slot werpen we een blik op wat de bitcoin koers de afgelopen week heeft laten zien. Het was een enorm beweeglijke week voor bitcoin, die hoogstwaarschijnlijk erg positief afgesloten zal worden.

Bitcoin luidde de week vlak boven de $66.000 in. Maandag was een uitstekende dag waarop de koers voorbij de $71.000 steeg doordat de kans op ethereum ETF’s uit het niets de lucht in schoot. Na enkele dagen zijwaarts te hebben bewogen rond de $70.000, crashte de koers op donderdag tot grofweg $67.000. Inmiddels bevinden we ons weer vlak boven de $69.000, meer dan 4% hoger dan aan het begin van de week.

Met nog een halve dag te gaan moet er iets geks gebeuren wil bitcoin niet zijn tweede achtereenvolgende groene week neer gaan zetten.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Bitcoin- en ethereum-ETF's blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Bitcoin- en ethereum-ETF’s blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Advertentie