Foto: Vladimka production/Shutterstock
Het Ethereum (ETH) netwerk heeft afgelopen woensdag een exceptionele piek in netwerkactiviteit geregistreerd. Specifiek is het aantal actieve wallets gestegen tot een niveau dat in de gehele geschiedenis van Ethereum slechts één keer is overtroffen. Wat zegt dit precies over de huidige staat van de populaire layer-1 blockchain?
Aantal actieve ETH wallets schiet omhoog
Het welbekende crypto-analyseplatform Santiment bracht gisteren op X, voorheen bekend als Twitter, een interessante bevinding aan het licht. Het liet namelijk weten dat het aantal actieve Ethereum-adressen op 13 september een noemenswaardige stijging zag tot een piek van 1.089.893 adressen. Het absolute hoogtepunt qua actieve adressen werd op 9 december vorig jaar neergezet.
😮📊 The #Ethereum network just saw 1,089,893 unique wallets acting as a sender or receiver of $ETH on Wednesday, the 2nd highest amount in the asset’s 8+ year history. This historic anomaly could be the capitulation signal needed for prices to rebound. https://t.co/JF0g8vvBWs pic.twitter.com/1dRnPCjxcA
— Santiment (@santimentfeed) September 14, 2023
Het aantal actieve wallets op een blockchain verwijst naar het aantal adressen dat binnen een bepaalde tijdsperiode, in dit geval één dag, betrokken is bij transacties. Een wallet wordt als actief beschouwd wanneer deze een transactie verstuurt, maar ook wanneer deze een transactie in ontvangst neemt.
Het aantal actieve wallets is een van de vele datapunten die, als gevolg van de transparante aard van de blockchain, gebruikt kunnen worden om de gezondheid en activiteit van het netwerk te beoordelen.
De toename in netwerkactiviteit indiceert een groeiende vraag naar het netwerk en kan als bullish beschouwd worden voor de ethereum koers. Volgens Santiment zou ‘’deze historische anomalie het capitulatiesignaal kunnen zijn dat nodig is om de prijzen te laten herstellen’’.
Tegenstrijdig: Ethereum ondervindt momenteel inflatie
Eerder deze week kon je op Crypto Insiders lezen dat Ethereum na lange tijd weer inflatoir is. Dit betekent simpelweg dat er op het moment meer ether in circulatie wordt gebracht. Dit heeft te maken met het feit dat de gemiddelde gas fees, ofwel de transactiekosten op Ethereum, op het laagste punt staan sinds begin 2022.
Aangezien de betaalde vergoedingen op Ethereum vernietigd worden, is het netwerk sinds de merge veelal deflatoir. Na deze overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) wordt er namelijk significant minder nieuwe ETH in omloop gebracht. Alleen in periodes van extreem lage activiteit en gas fees krijgt het netwerk te maken met inflatie.
Het illustreert dat de enorme stijging in het aantal actieve wallets een bijzondere uitschieter was. Over de afgelopen maanden schommelde het aantal actieve wallets iedere dag namelijk rond de 400.000.