Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Coinbase staking in de lift, maar omzet valt nog tegen

Coinbase daagt Binance uit met crypto derivatenbeurs buiten VS

Foto: askarim/Shutterstock

Coinbase heeft enorme ambities als het op staking aankomt, maar om de nummer 1 te worden, heeft het nog een lange weg te gaan. De laatste keer dat Coinbase zijn kwartaalcijfers publiceerde in augustus, vertelde het bedrijf zijn aandeelhouders dat staking-producten momenteel de prioriteit hebben.

Ethereum gaat weer gouden tijden tegemoet, zeggen onderzoekers
Ethereum gaat weer gouden tijden tegemoet, zeggen onderzoekers

Wat is staking?

Staking is de ‘activiteit’ waarbij een investeerder zijn Proof-of-Stake cryptocurrency’s aan het werk zet om mee te doen in het validatieproces van de blockchain. Normaal gesproken moet je daar alle software voor downloaden en in sommige gevallen zelfs een minimale hoeveelheid tokens voor bezitten.

Om in het nieuwe Proof-of-Stake netwerk van Ethereum (ETH) als validator te staken heb je bijvoorbeeld 32 Ethereum nodig. Nu zijn er echter staking-providers, die voor jou het technische gedeelte overnemen en ook dit minimum oppakken. Coinbase is bijvoorbeeld een partij waar je al met kleine hoeveelheden kunt beginnen met staken.

Zo is het mogelijk om op je Ethereum te verdienen, zonder dat je daadwerkelijk bijdraagt met staking. Je leent als het ware jouw munten uit aan Coinbase, die het staking-proces voor je overnemen. Dat is natuurlijk niet helemaal hoe het hoort, maar wel een goede manier om wat extra rendement te pakken.

Uiteindelijk zorgt dit er wel voor dat een groot deel van het Ethereum-netwerk bestaat uit gecentraliseerde spelers als Coinbase. Als puntje bij paaltje komt, dan luisteren partijen als Coinbase naar overheden. In theorie kan de dominantie van bedrijven als Coinbase dus problematisch worden.

Advertentie

Omzet Coinbase-staking valt nog tegen

Vergeleken met vorig jaar valt de omzet uit zogenaamde “blockchain rewards” behoorlijk tegen voor Coinbase. Dit jaar scoorde het bedrijf een omzet van 63 miljoen dollar in die categorie, terwijl het vorig jaar 77 miljoen dollar mocht opschrijven. Belangrijk om daarbij te vermelden is wel dat de koersen vorig jaar een stuk hoger stonden dan vandaag.

Opvallend is dat Coinbase aangeeft vooral geld te verdienen aan het staken van Solana. “In het derde kwartaal lanceerden we institutioneel staken voor Ethereum wereldwijd en hoewel de adoptie nog altijd in de begindagen zit, zijn we optimistisch over de lange termijn”, aldus Coinbase over Ethereum-staking.

Voor de Merge was Coinbase verantwoordelijk voor 15 procent van de 13,5 miljoen Ethereum die in het nieuwe Proof-of-Stake platform zitten. Begin oktober is dat getal toegenomen naar 14 miljoen, maar het aandeel van Coinbase bleef hetzelfde. In de afgelopen maand is het zelfs teruggevallen naar 14 procent van alle staked-Ethereum.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Koers van ethereum 50% gedaald na introductie van nieuw systeem
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Advertentie