Foto: Tada Images/Shutterstock
Cryptocurrencies en blockchain waren nog niet zo lang geleden een vies woord in de traditionele financiële wereld, maar daar begint verandering in te komen. Nu stapt ook de Zwitserse investeringsbank UBS in de crypto-industrie, en wel met een investeringsfonds dat zijn activa op de blockchain zet.
UBS zet activa op Ethereum
In een persbericht kondigt UBS’ tak voor vermogensbeheer, UBS Asset Management, aan dat het met dit fonds ‘activa uit de echte wereld’ op de blockchain wil plaatsen. Het fonds in kwestie is gevestigd in Singapore. Vooralsnog is het een proefproject onder de paraplu ‘Project Guardian’ van de Monetary Authority of Singapore (MAS), dat de adoptie van crypto en blockchain stimuleert.
De bank noemt geen specifieke naam, het project lijkt dan ook vooral een soort test te zijn. In ieder geval bouwt het project voort op UBS’ ervaring met het uitgeven van obligaties en andere financiële producten op blockchains. Daar heeft het zijn eigen dienst voor ‘tokenization’ voor, UBS Tokenize.
Het investeringsfonds in kwestie lijkt geen gewoon fonds te worden, maar een geldmarktfonds. Het zal dus vermoedelijk vooral obligaties en fiat-valuta als activa bezitten. Het bedrijf zegt in het algemeen zowel openbare als besloten blockchains te gebruiken, maar voor dit project zet het de activa op Ethereum (ETH).
UBS druk met crypto
UBS is duidelijk niet vies van crypto. Al in 2021 onderzocht het of het welvarende klanten wilde laten investeren in cryptovaluta. In de bankencrisis van begin dit jaar was de val van Credit Suisse met afstand de grootste omgevallen bank. Uiteindelijk werd het bedrijf door zijn Zwitserse buur UBS opgekocht.
Credit Suisse is ook eigenaar van het tokenisatieplatform Taurus, dat inmiddels ondersteuning biedt aan Polygon (MATIC). Sinds zijn doorstart werkt Credit Suisse ook samen met de Zwitserse voetbalbond voor non-fungible tokens (NFT’s) voor het Zwitserse vrouwenvoetbalteam. Al met al is het duidelijk dat UBS aardig wat blootstelling heeft aan de crypto-industrie.